Co-ouderschap, samen voor de kinderen zorgen

Co-ouderschap is een omgangsregeling, die ouders met elkaar hebben over de kinderen hebben wanneer ze gescheiden zijn. Bij co-ouderschap is de verdeling van zorg en opvoedtaken gelijk verdeeld over beide ouders.

Wanneer co-ouderschap?

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat jullie als ouders dicht bij elkaar in de buurt wonen. Liefst niet meer dan 7 kilometer uit elkaar. Op deze manier kunnen de kinderen hun eigen leventje voortzetten, zonder twee verschillende levens op te bouwen bij elke ouder. Bij co-ouderschap worden de kinderen door beide ouders naar school, afspraken en sport gebracht worden. Belangrijk om co-ouderschap te laten slagen is dan beide ouders achter deze regeling staan. Jullie zullen tenslotte veel met elkaar moeten communiceren in het belang van de kinderen. Er zal dus veel contact zijn tussen jullie beide, omwille van de kinderen.

Co-ouderschap moet wel in het leven van beide ouders passen. Denk bijvoorbeeld aan jullie werktijden. Bent u een ouder die 40 uur per week werkt, dan kun u minder tijd voor aan de kinderen besteden, dan een ouder die minder tot niet werkt. Bekijk dus goed of dit in jullie situatie allemaal te realiseren valt.

Co-ouderschap is dat haalbaar?

Kijk goed naar de kinderen. Kan het kind omgaan met co-ouderschap. Hij of zij is tenslotte regelmatig heen en weer aan het reizen tussen beide ouders. Hou er rekening mee dat jullie kind(eren) niet te vaak moeten wisselen van huis. Dit geeft veel onrust en stress. Om te onderzoeken of co-ouderschap bij jullie gezin past, kunnen jullie een periode proefdraaien. Bevalt het allemaal, dan kunnen jullie co-ouderschap vastleggen. Werkt de proef niet dan moeten jullie zoeken naar een andere oplossing. Maar het belangrijkste is wat willen de kind(eren), blijf dus vooral met ze praten.

Kinderalimentatie bij co-ouderschap

In de praktijk maken beide ouders evenveel kosten voor de verzorging en opvoeding bij co-ouderschap. Hierdoor hoeven jullie geen afspraken te maken over de kinderalimentatie. Wel is het verstandig om afspraken te maken wanneer een van jullie beide minder inkomen heeft dan de ander. Jullie kunnen ook een bedrag afspreken en samen regelen dat dit op een eventuele rekening voor de kinderen gestoord wordt. Alle gemaakte afspraken leggen jullie vast in het ouderschapsplan.

Wijzigen van Co-ouderschap

Zijn jullie co-ouderschap overeengekomen, maar is dat niet meer haalbaar. Dan kunnen jullie in overleg met elkaar de afspraken aanpassen. Dit betekend wel dat er dan een nieuw ouderschapsplan moet worden opgesteld.

Co-ouderschap is delen

De Sociale verzekeringsbank betaald de kinderbijslag uit, en weet dat jullie kind(eren) in twee huizen wonen na de scheiding. Dit betekend dat beide ouders recht hebben op de helft van de kinderbijslag. Wanneer jullie beide op goede voet zijn, dan zal de kinderbijslag overgemaakt worden op de rekening van een van jullie. De verdeling regelen jullie dan zelf. Zitten jullie totaal niet op goede voet, dan kan er een verzoek worden ingediend om de betaling te verdelen en aan jullie beide over te maken. Dit gebeurt niet snel, maar de mogelijkheid is er.
Heeft u na de scheiding recht op bijstand, dan moet u er vanuit gaan dat u een bedrag krijgt dat tussen de norm ligt van alleenstaande en die van een eenoudergezin. Dit heeft te maken met het feit dat u bepaalde kosten voor jullie kind(eren) kan delen met je ex-partner.

Voor de Belastingdienst kan een kind maar bij een ouder wonen. Er wordt dan ook gekeken bij wie het kind meer dan zes maanden per jaar staat ingeschreven. Die ouder krijgt dan recht op heffingskorting. Wilt u beide hier recht op hebben, dan kan de combinatiekorting worden aangevraagd. De voorwaarde hiervoor is dat jullie beiden een baan hebben. Meerdere regelingen binnen de belastingdienst zijn niet ingericht op co-ouderschap, let hier dus goed op. En vraag informatie op via de Belastingdienst.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 5

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie