Warmtepomp voor duurzame verwarming

Een warmtepomp is een zuinige en duurzame manier om een huis warm te krijgen, zonder aardgas en vervangt hierbij de cv-ketel. Er wordt gebruik gemaakt van energie uit de grond, het grondwater of juist uit de buitenlucht. In dit artikel gaan we dieper in op de bijkomende aspecten van de warmtepomp en wat een warmtepomp eigenlijk is.

Een warmtepomp wat is dit?

Een warmtepomp is eigenlijk de vervanger van de CV-ketel. Het is in feite een omgekeerde Airco. Door warmte uit de grond of buitenlucht te halen en deze om te zetten via de warmtewisselaar, geeft hij warmte aan de verwarmingen in uw woning. Momenteel zijn er twee soorten warmtepompen op de markt;

  • Een volledige elektrische warmtepomp die de gehele gasaansluiting in de woning vervangt
  • Een hybride warmtepomp is en combinatie tussen een HR-combiketel en een warmtepomp. Dit kan eventueel uw huidige ketel zijn. De CV-ketel zal dan aanspringt op het moment dat het erg koud is in de woning of voor warm water uit de kraan.

Let er wel goed op dat niet elke warmtepomp voor alles situaties is geschikt. De situatie hangt samen met de manier waarop de woning is geïsoleerd.

Wat kost een warmtepomp?

De prijs van de warmtepomp hangt samen met het soort warmtepomp dat u gaat aanschaffen. Een Hybride warmtepomp kost rond de € 4.000,- hierbij zit de installatiekosten in berekend. Echter heeft u dan geen nieuwe geschikte CV, deze moet u er dan nog los bij aanschaffen.

Wanneer u kiest voor een elektrische warmtepomp, dan bent u duurder uit. Deze warmtepompen kosten tussen de € 6.500,- en € 8.500,- inclusief de installatie. De prijzen van een elektrische warmtepomp kunnen wel oplopen dit is afhankelijk van het vermogen pomp en welk type u heeft uitgekozen. Wanneer u voor het luxe model gaat, moet u rekening houden met het verdubbelde aanschaf bedrag.

Subsidie op warmtepompen

Momenteel kunt u nog tot 2021 subsidie ontvangen op de aanschaf van een warmtepomp. De hoogte van de subsidie hangt samen met het type warmtepomp. De subsidie die er momenteel loopt is enkel beschikbaar gesteld voor warmtepompen die worden aangeschaft voor bestaande woningen. Op nieuwbouwwoningen krijgt u geen subsidie.

Rendement op de warmtepomp

Wanneer u kiest voor een hybride warmtepomp bespaart u een gemiddelde van € 200,- per jaar, ten opzichte van een HR-ketel. U gebruikt wel meer elektriciteit dan bij een HR- ketel maar die zijn in de berekening al meegenomen. Kiest u voor een elektrische warmtepomp dan loopt u rendement richting de € 300,-. Uiteraard is het rendement per woning verschillend, en spreken we hier over een gemiddelde.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4 / 5. Aantal stemmen: 3

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie