Familiehypotheek oversluiten naar een bank; dit zijn dé 5 redenen om dat te doen

Heeft u een familiehypotheek uitstaan bij uw kind(eren), zodat ze een eigen woning kunnen financieren? Dan kan dat heel aantrekkelijk zijn, toch zijn er ook een aantal minder positieve kanten aan de lening. In dit artikel gaan we in op deze punten.

Oversluiten familielening of toch houden

Voor de inkomstenbelasting in box 3 kan het erg interessant zijn om de lening te verstrekken. De rente die u over de lening ontvangt, is fiscaal aftrekbaar in box 1 en voor uzelf is deze rente onbelast (u betaalt hier geen belasting over). Echter betaalt u wel elk jaar een heffing over de waarde van de lening op 1 januari. Dit komt elk jaar weer terug op deze datum. Wanneer een hypothecaire inschrijving (hiermee wordt het bedrag en de perso(o)n(en) die de hypotheek zijn aangegaan ingeschreven in het hypotheekregister) achterwegen wordt gelaten, is het mogelijk om de rente hoger te zetten dan normaal. Om vervolgens de ontvangen rente, terug te storten als een schenking. Ouders mogen namelijk € 5.515,- per jaar belastingvrij schenken aan de kind(eren) (2020).

Familiehypotheek oversluiten vanwege financiële middelen die u zelf nodig heeft

U heeft enkele jaren geleden de lening verstrekt aan uw kind(eren), maar ondertussen is uw financiële situatie behoorlijk verandert. Het geleende geld heeft u niet in uw bezit en u ontvangt enkel de rente, die u mogelijk vervolgens weer schenkt. Op deze manier levert de familiehypotheek voor u geen voordelen op. Wanneer u besluit de lening in te trekken, zal deze overgenomen moeten worden door een bank of andere geldverstrekker. Op deze manier krijgt u uw lening weer terug en kunt u hierover beschikken. Wanneer u toch ieder jaar wil blijven schenken dan kan dat gewoon onbelast doorgaan zolang u zich aan de juiste bedragen houdt. Bespreek van te voren goed wat er gaat veranderen wanneer u dit laat oversluiten bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.
 

Familie lening oversluiten vanwege super lage bankrente.

Op dit moment is de hypotheekrente historisch laag, een mooie gelegenheid om de lening onder te brengen bij een bank. Voor een langere periode kan de lening vastgezet worden onder super lage rente.

Nalatenschap en een familielening

Wanneer u komt te overlijden en er loopt een familielening, kan dit gevolgen hebben voor de erfgenamen zij erven namelijk ook deze lopende lening. Wanneer u een familielening heeft afgesloten met uw  enigste erfgenamen, dan zijn de gevolgen dat de lening geërfd wordt en komt te vervallen omdat het nu om een en dezelfde persoon gaat wat betreft de lening. Wanneer er een lening aangegaan wordt bij de bank, valt deze in box 1 en is de rente niet meer aftrekbaar.
Wanneer u meerdere kinderen heeft die erfgenamen zijn, dan kan de familielening een obstakel zijn bij de verdeling. Zeker wanneer er al onderlinge spanningen zijn. In deze gevallen is het gunstiger om de familielening om te zetten naar een bank.

Gelijkwaardige leningen en voorwaarden bij meerdere kinderen

Wanneer u meerdere kinderen heeft en ze allemaal wil bijstaan bij de aankoop van een woning, is het verstandig om alle voorwaarden en hoogte van de bedragen gelijk te stellen. Wanneer u alle kinderen toch een schenking wil doen, kan er een deel bij de bank als lening worden afgesloten, en vult u het aan met het bedrag dat u aan al uw kinderen wil geven.

De veranderingen op fiscaal gebied

Ieder jaar neemt de hoogte van het percentage hypotheekrenteaftrek verder af, en er is ook al roering op de markt wat box 3 betreft. Er zal dan niet meer gekeken worden naar het rendement op de inkomsten van box 3, maar wordt er juist een onderscheid gemaakt tussen uw spaargeld en de overige box 3 inkomsten. Wanneer dit allemaal verandert, heeft dit direct doorslag op uw lening aan uw kind. Houdt dus goed de ontwikkelingen op dit gebied in de gaten, en sluit de lening indien nodig over naar een bank.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 6

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie