Online scheiden, wat zijn de opties?

Scheiden brengt naast een hoop stress, ook hoge kosten met zich mee. Om de kosten lager te houden, is online scheiden mogelijk.

Wat is online scheiden?

Online scheiden betekent niets anders dan de scheiding zoveel mogelijk zelf regelen. U maakt dan geen gebruik van een advocaat of mediator. Jullie krijgen dan een modelconvenant en samen gaan jullie alle zaken die bij de scheiding horen bespreken en tot een overeenstemming komen. Zaken die aan bod komen, zijn onder andere; jullie (gezamenlijke) woning, financiële zaken, inboedel en pensioenen. Besluiten jullie gebruik te maken van partneralimentatie dan nemen jullie dit ook op in het echtscheidingsconvenant.

Hebben jullie samen kinderen dan hebben jullie naast het convenant, ook het model ouderschapsplan nodig. Hierbij bespreken jullie de verplichte onderdelen voor de kinderen. Denk hierbij aan de kosten die bij de opvoeding horen, de zorgverdeling en de informatie overdrachten rondom de kinderen tussen jullie samen. Kinderalimentatie is ook een onderdeel om te bespreken. Jullie zullen zelf de berekening moeten maken, om de hoogte van de alimentatie te bepalen. Uiteraard kunnen jullie hier ook hulp bij vragen, maar brengt dat wel extra kosten met zich mee. Hebben jullie samen onderwerpen die niet verplicht zijn, maar jullie wel vast willen leggen, dan mag dat opgenomen worden in het ouderschapsplan. Hierin maken jullie ook over afspraken hoe jullie het co-ouderschap willen organiseren.

Hebben jullie alle zaken besproken en vastgelegd in de documenten, dan moeten jullie beide de documenten tekenen. De overeenkomsten moeten dan worden opgestuurd en worden ingediend bij de rechtbank. Zodra de rechter jullie gemaakte afspraken goedgekeurd heeft, volgt de uitspraak van de scheiding. Hierover krijgen jullie beide de papieren opgestuurd die jullie moeten ondertekenen. Zodra beide partijen de papieren hebben getekend en retour hebben gestuurd naar de rechtbank, is de scheiding geregeld. Jullie scheiding moet nog worden ingeschreven bij de burgerlijke staat. Als dit ook geregeld is, is de scheiding definitief afgerond.

Online scheiden met verschillende pakketten

Een scheiding is niet een gemakkelijke zaak. Niet alleen emotioneel, maar ook zakelijk. Jullie moeten beide nadenken over de toekomst. Er komen veel zaken na de scheiding nog aan bod. Denk aan de eerste belastingaangifte na jullie scheiding. Jullie zullen tijdens de scheiding ook hierover moeten nadenken. Hoe worden de aangifte gedaan na de scheiding. Maken jullie gebruik van bijvoorbeeld schenkbelasting, wanneer een van jullie een bedrag van de levensverzekering ontvangt?

Bij online scheiden bepalen jullie zelf wat jullie nodig hebben. Daarom zijn er diverse pakketten af te nemen. Het start bij het basispakket, hierbij doen jullie alles zelf. Hebben jullie toch wat begeleiding nodig bijvoorbeeld bij de berekening van de alimentatie, dan kan het pakket worden geüpgraded. Komen jullie er toch niet goed uit en levert dit spanningen op dan is een mediator aan te raden.

Kosten online scheiden

De prijzen bij online scheiden, liggen een stuk lager dan met behulp van een advocaat. Bij de start bepalen jullie zelf welk pakket jullie afnemen. Voordat jullie de model documenten kunnen downloaden, betalen jullie de pakketkosten. Dit is inclusief de kosten voor het indienen van de scheiding bij de rechtbank. De prijzen kunnen verschillen, wanneer er recht is op subsidie. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet het jaarinkomen onder een wettelijke grens vallen.

Past online scheiden bij jullie?

Zitten jullie samen op één lijn, wat betreft de scheiding. Dan past online scheiden bij jullie, en zal het geen problemen met zich meebrengen. Is samen overleggen moeizaam of niet haalbaar, of komen jullie samen niet tot overeenstemming, dan is online scheiden niet geschikt en komen jullie in aanmerking voor mediation.

Belangrijk is dat jullie je van tevoren goed verdiepen in wat er komt kijken bij de scheiding. En jullie goed afwegen of jullie dit samen kunnen realiseren of niet.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 14

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie