Zelf huis bouwen: Uw eigen woning in stappen zelf bouwen

Kunt u maar niet uw droomwoning vinden op de woningmarkt, dan is uw eigen woning bouwen misschien wel de beste optie. Maar hoe gaat u te werk, er komt een hoop regelwerk bij kijken nog voor er gebouwd kan worden. In dit artikel gaan we in stappen in op hoe u zelf uw eigen huis kunt laten bouwen.

Zelf huis bouwen en financiën

Om de woning te kunnen bouwen moeten er geld zijn. U moet op zoek naar een stuk grond waarop de woning kan komen te staan, een architect die uw woning ontwerpt en een aannemer die de woning gaat bouwen. Kortom er komt een hoop bij kijken, hoe de woning er uiteindelijk uit komt te zien, hangt onder andere af van het budget dat u heeft voor de bouw.

Hypotheek bij zelf bouwen

Om te beginnen is het verstandig om te kijken naar het bedrag dat u kunt lenen aan hypotheek. Naast dit bedrag is het verstandig om te kijken naar het budget dat u per maand wilt uitgeven aan een nieuwbouw hypotheek, wilt u nog geld overhouden om te sparen of heeft u bepaalde hobby’s die geld kosten. Het is belangrijk om dit allemaal mee te nemen in uw financiële plan.

Wanneer u de koop- en aannemingsovereenkomst heeft getekend, kan de hypotheek afgesloten worden. De geldverstrekker gaat namelijk pas naar de hypotheek kijken op het moment dat alle afspraken over de kavel rond zijn.
Zodra de hypotheek rond is, wordt het geld van de hypotheek in een zogeheten bouwdepot gezet. Dit is eigenlijk een spaarpot, waaruit alle facturen met betrekking tot de bouw van de woning gefinancierd worden.

Kavel grond kopen

De woning moet op een stuk grond gebouwd worden, het kan zijn dat u dit al in uw bezit heeft, door middel van een erfenis. Of u moet hier nog naar opzoek, wat uw situatie ook is het is belangrijk om een bestemmingsplan woongebied op de grond te krijgen. Wanneer u dit heeft mag er gebouwd worden.

Wanneer u op zoek moet naar een kavel, dan is een zelfbouwkavel de beste kavel. Een zelfbouwkavel is namelijk een stuk grond waarop u uw eigen droomhuis mag ontwerpen en bouwen. Wanneer u in een bepaalde gemeente wilt gaan wonen dan kunt u daar navragen of er zelfbouwkavels in de verkoop gaan.
Zodra u een kavel op het oog heeft, kunt u hier een optie op nemen. U tekent daarna de koopovereenkomst en in de meeste gevallen moet u dan een waarborgsom betalen of een bankgarantie stellen. Wanneer dit gebeurt wordt u als eigenaar van de grond ingeschreven bij het kadaster.

Bepaalde voorwaarden aan de kavel

Laat u van tevoren goed informeren over de voorwaarden die zijn gesteld aan de kavel. Het kan namelijk zo zijn dat u aan een bepaald beeldkwaliteitsplan moet voldoen, of de woning moet een bepaald type hebben. Mocht dit zo zijn dan heeft u niet de vrije hand in het ontwerp van uw woning. Heeft u wel alle vrijheid dan spreken we over welstandsvrij bouwen, en dit geldt dan voor u en uw toekomstige buren. Waardoor u dan misschien tegen de woning van de buren aan kijkt die u niet naast uw woning kunt vinden passen.

Ontwerpen van de woning

Wanneer de zelf bouw hypotheek rond is, en u eigenaar bent van de grond, kan er gestart worden met het ontwerpen van de woning. Waarschijnlijk heeft u al voor ogen hoe het eruit moet komen te zien. Zet al uw woonwensen op een rijtje en geef duidelijk uw budget aan. Dit brengt u uiteindelijk over aan de architect die de tekeningen gaat maken.

Juiste architect vinden

Misschien heeft u al een goede architect op het oog of is er een u aangeraden. Is dit niet het geval dan kunt u bij de gemeente navragen met welke architecten zij werken. U kunt ook op Architectenweb.nl kijken naar architecten die werkzaam zijn in de provincie van waar u gaat wonen.

Vastleggen van gemaakte afspraken

Een eigen huis bouwen, is niet zo makkelijk. Belangrijk is om de gemaakte afspraken met de architect goed vast te leggen en ook het beschikbare budget per onderdeel. Uiteindelijk zal de architect met een aantal ontwerpen komen, en bepaald u welk ontwerp het gaat worden, en maakt de architect de uitvoerbare bouwtekening en kan de bouw gestart worden.

Bouw van de woning

Aan de hand van de ontworpen bouwtekeningen, gaat de aannemer aan de slag. Heeft u nog geen aannemer gevonden dan kunt u de architect vragen naar de aannemers waar zij vaak mee samenwerken. Vraag van te voren altijd een duidelijke offerte op en kijk of er een afbouwgarantie op zit. Dit is een garantie dat wanneer er iets gebeurt met de aannemer u er zeker van bent dat dit geen consequenties heeft op de bouw van uw woning. Deze wordt hoe dan ook afgebouwd.

Aannemer gekozen

Wanneer u de keus heeft gemaakt voor de aannemer, tekent u de koop- aanneemovereenkomst. Let er goed op dat het financiële budget per onderdeel beschreven staat, en eventueel een limiet dat de bouw mag kosten wanneer er onvoorziene kosten komen. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat de bouwtermijn duidelijk vermeld staat en de consequenties wanneer deze datum overschreden wordt. Lees deze documenten en de algemene voorwaarden goed door, en wanneer u iets niet begrijpt vraag dan een specialist bij Bliss om verduidelijking.

Langdurig traject

Niet alleen de voorbereidingen kosten een hoop tijd maar ook de bouw zelf. Bij het zelfbouwen, is het belangrijk dat u het gehele bouwproject bovenop alle ontwikkelingen zit. Tijdens de bouw moeten er nog een hoop beslissingen genomen worden. Denk aan de stopcontacten en eventuele voegen ed. Het is dan ook slim om tussentijds regelmatig tijdens de bouw te kijken en aan het einde een professionele en onafhankelijke bouwkundige een opleveringskeuring te laten uitvoeren

Contacten tussen diverse partijen

Tijdens de bouw blijft de architect betrokken bij het project. Het is belangrijk dat er een goede communicatie is tussen u, de aannemer en de architect. Plan regelmatig een overleg in om de voortgang te evalueren en de bouw in de gaten te houden. Op deze manier voorkomt u verrassingen aan het einde van het project.

Interesse in zelfbouwen

Heeft u vragen over zelfbouw of wilt u weten wat voor u de financiële mogelijkheden zijn, dan helpen wij u graag met een vrijblijvende afspraak.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie