Eigen huis bouwen: in een aantal stappen uw droomwoning

Heeft u de droom om uw eigen huis te gaan laten bouwen, maar geen idee hoe u moet beginnen. Dan is dit artikel geschikt voor u. Het belangrijkste is een goede voorbereiding. Ze zeggen niet voor niets een goede voorbereiding is het halve werk. Daarnaast is het belangrijk dat u van te voren een aantal randvoorwaarden regelt. Als dit gedaan is, kan het ontwerpen van de woning beginnen.

Financiering bij eigen huis bouwen

De gehele droomwoning moet gefinancierd worden. Als eerste moet er een stuk grond worden gekocht waar de woning op gebouwd gaat worden, en zal de architect de woning gaan ontwerpen. Zodra de bouw gaat beginnen heeft u een aannemer nodig die ook gefinancierd moet worden. In het stadium van financiering is het belangrijk dat u op voorhand weet wat uw mogelijkheden zijn. Hoe hoog is de hypotheek die u kunt krijgen en wat is het budget aan eventueel eigen geld. Als u dit weet dan kunt u aan de slag met bovengenoemde punten.

De bouwgrond

Uw woning moet ergens worden gebouwd en hiervoor heeft u een stuk bouwgrond nodig, of wel een kavel. U kunt niet zomaar ergens een huis laten bouwen, hier zijn regels aan verbonden. Let er wel goed op dat u een bestemmingsplan moet hebben om hier daadwerkelijk te kunnen wonen, en daarnaast moet u beschikken over een bouwvergunning. Bij een zelfbouwkavel koopt u een stuk grond wat al een bouwvergunning bezit. U kunt van tevoren bij de gemeente waar u wilt gaan wonen, informeren naar de beschikbare kavels.

Voorwaarden voor bouw

U moet goed nakijken of uw woning aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Het kan namelijk zijn dat gemeente een beeldkwaliteitsplan heeft waar u zich aan moet houden, of dat de woning een bepaald type woning moet zijn. In deze gevallen heeft u niet alle vrijheid in het bepalen van het ontwerp. Bij welstandsvrije kavels heeft u hier geen rekening mee te houden. U bepaald dan samen met de architect hoe de woning eruit komt te zien. Dit geldt dan voor een bepaald gebied dus ook voor uw (toekomstige) buren.

Uw woonwensen

Zodra de grond is gekocht, bent u eigenaar van dit mooie stukje grond. U heeft waarschijnlijk een bepaald idee van hoe de woning eruit moet komen te zien. Het is belangrijk dat u al uw wensen op een rij zet. U moet tenslotte uw idee straks overbrengen op de architect. Jullie zullen dan gezamenlijk kijken naar de lijst met wensen en kijken wat de mogelijkheden zijn met het beschikbare budget.

De architect

Om de juiste architect te vinden, kunt u gebruik maken van bepaalde websites of informeren bij uw gemeente. De gemeente werkt samen met architecten en misschien zit daar de juiste voor u tussen.

Vastleggen van afspraken bij eigen huis bouwen

Het is van groot belang dat alle gemaakte afspraken daadwerkelijk worden nageleefd, zowel voor u als voor de architect die voor u aan het werk gaan. Daarom moet u de gemaakte afspraken contractueel vastleggen. Neem hierin mee wat het maximale budget is per onderdeel. Zo weet ieder van u wat de mogelijkheden zijn. Aan de hand hiervan gaat de architect een aantal ontwerpvoorstellen uitwerken. Zodra alles geheel naar wens is en financieel binnen jullie budget past, gaat de architect de realistische uitvoerbare bouwtekening maken. Als deze gereed is kan de bouw gaan beginnen.

De aannemer

De aannemer is de persoon die aan de hand van de tekeningen de woning gaat bouwen. Het is verstandig om vooraf meerdere aannemers te benaderen en deze offertes te laten maken. Op deze manier kunt u vergelijken welke het gunstigste is in uw situatie. Van belang is dat de aannemer een afbouwgarantie is de offerte zet. Dit betekent dat de bouw altijd door zal gaan, al gaat de aannemer failliet.

De voorwaarden

Op het moment dat uw keus gemaakt is en de aannemer voor u aan de slag kan, tekent u de koop- en aanneemovereenkomst. Lees deze overeenkomst van te voren goed door en laat een tweede persoon deze ook voor u lezen. Kijk ook goed naar de algemene voorwaarden. De punten die van belang zijn is het budget per onderdeel en het limiet bij stelposten, de bouwtermijn en de gevolgen als dit niet gerealiseerd wordt.

Bouwen kost tijd

Zodra alles rond is en de bouw kan beginnen. Onthoud wel goed dat dit een hoop tijd gaat kosten. Bij zelfbouw is het belangrijk dat u er zelf goed bovenop zit, zodat alles naar wens gaat. Tijdens de bouw moet u ook nog een hoop beslissingen genomen worden, bijvoorbeeld over bepaalde kleuren of waar bepaalde aansluitingen komen te zitten.

Communicatie

In de meeste gevallen blijft de architect tijdens de bouw nauw betrokken bij het project. Het is uw taak dat de communicatie tussen alle partijen goed blijft verlopen. Plan bijvoorbeeld vaste momenten voor het bespreken van de voortgang met alle partijen erbij. Op deze manier houd u zelf de vinger aan de pols en voorkomt u verrassingen tijdens de bouw.

Interesse?

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het bouwen van uw eigen woning dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.

Gratis intake gesprek

Bliss Hypotheekadviseurs biedt u een gratis intakegesprek aan met onze nieuwbouwspecialist.

Gratis afspraak aanvragen Maak een gratis belafspraak! 085-0470222
 

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4 / 5. Aantal stemmen: 3

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie