Zit u te denken aan een verbouwing in uw huidige woning, bijvoorbeeld een nieuwe keuken. Of moet u de woning gaan vergroten omdat u meer ruimte nodig heeft. Dan kan dit oplopen in de duizenden euro’s. Dit geld heeft u waarschijnlijk niet direct liggen. In dit geval is een verhoging van de hypotheek een optie.
In veel gevallen is het verhogen van uw huidige hypotheek een mogelijkheid voor verbouwen. Echter is de voorwaarde hiervoor wel dat u beschikt over overwaarde op de woning of de woning meer gaat opbrengen door de verbouwing. Vanaf januari 2018 is de regel dat u niet meer dan 100% van de woningwaarde kunt lenen. Daarnaast zal de hypotheekverstrekker ook kijken naar uw inkomen. Kunt u de verhoging van de hypotheek wel financieel dragen, dat erg belangrijk.
Hypotheek verhogen voor verbouwing: meerdere vormen mogelijk
Bij de koop van uw huidige woning bent u voor het vastleggen van de hypotheek bij de notaris geweest. U heeft toen waarschijnlijk de mogelijkheid gehad om uw hypotheek hoger in te schrijven, dan de daadwerkelijke hoogte. In dit geval kunt u gebruik maken van de zogeheten onderhandse verhoging. Dit is een onderlinge afspraak met de bank.
Onderhandse verhoging voor verbouwing
Heeft u al afgelost op de hypotheek, dan is een onderhandse verhoging eventueel ook mogelijk. De hoogte van de hypotheek is dan namelijk gedaald, maar bij de notaris staat nog altijd het volle bedrag genoteerd. Is een onderhandse verhoging voor u mogelijk, dan bespaart u op de kosten van de notaris. Om te weten wat u zou kunnen lenen, mits dit financieel haalbaar is, is de hoogte van het ingeschreven bedrag bij de notaris minus de huidige hypotheek stand.
Tweede hypotheek voor verbouwing
Het kan natuurlijk zo zijn dat de bovengenoemde optie voor u niet mogelijk is. In dat geval moet er een tweede hypotheek worden afgesloten. U kunt dit zien als een hypotheek bovenop de bestaande hypotheek. In dit geval moet u wel naar de notaris en komen hier de kosten van de notaris bij kijken. Een tweede hypotheek kan enkel maar bij uw huidige geldverstrekker worden afgesloten.
Bij beide opties die hierboven zijn beschreven wordt uw hele situatie opnieuw bekeken. In de meeste gevallen vraagt de bank ook om een taxatierapport. Daarnaast moet u ook nog aantonen dat u financiële draagkracht heeft, en vraagt de geldverstrekker naar bepaalde documenten. Denk hierbij aan uw salarisstroken, werkgeversverklaringen en bankafschriften. Kortom bijna alles wat er nodig is bij het aanvragen en afsluiten van een standaard hypotheek.
Kosten voor het verhogen van de hypotheek
Naast de verhoging van de hypotheek komen er nog bijkomende kosten kijken. Denk aan de kosten voor de hypotheekadviseur voor het advies en de bemiddeling, de taxatiekosten en de notariskosten. Houd hier dus voor het aanvragen van de verhoging rekening mee, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Kosten en rente aftrekbaar
Wanneer u gaat verbouwen is er de mogelijkheid tot het aftrekken van bepaalde kosten bij de Belastingdienst. Hieraan zitten wel enkele voorwaarden aan vast. U moet bijvoorbeeld uw nieuwe hypotheek binnen 30 jaar annuïtair hebben afgelost en mag u de verhoging enkel maar gebruiken voor uw eigen woning. U kunt er dus geen auto van kopen bijvoorbeeld. Doordat de geldverstrekker en zeker van wil zijn dat de hypotheek daadwerkelijk wordt gebruikt voor de verbouwing, wordt de hypotheek in een bouwdepot gestort. Hieruit betaald u dan de kosten voor de verbouwing.
Heeft u gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek om de verbouwing te financieren dan kunt u de bovengenoemde kosten en hypotheekrente niet aftrekken van de belastingdienst.
Interesse?
Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het verhogen van uw hypotheek, zodat u kunt gaan verbouwen dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.