Oplevering nieuwbouw checklist, waar moet u op letten bij de oplevering?

Uw droomwoning is af en u gaat de sleutel van uw woning in ontvangst nemen. Dit is uiteraard een erg spannend moment, waar u al een lange tijd naartoe heeft geleefd. Belangrijk is dat u niet in uw enthousiasme zaken over het hoofd ziet tijdens de oplevering. In dit artikel gaan we in op de punten van aandacht tijdens de oplevering.

Oplevering nieuwbouw, wat is dit en wat houd het in?

De oplevering vindt plaats op het moment dat de woning gereed is voor bewoning. Als het gereed is, werkt alles van cv ketel tot stopcontacten en stromend water. Alles wat is u met de aannemer heeft afgesproken, is aanwezig en gereed in de woning. Op de dag van oplevering loopt u samen met de aannemer de woning door. Gezamenlijk controleert u of alle werkzaamheden zoals u afgesproken heeft, uitgevoerd zijn. Als alles goed is dan vindt na de controle de sleuteloverdracht plaats en bent u eigenaar van de nieuwbouwwoning. Wanneer er zaken zijn die niet goed zijn, kunt u de oplevering van de woning weigeren.

De bouwtijd gaat langer duren dan afgesproken en nu?

Met de aannemer heeft u afspraken gemaakt over de duur van de bouw, deze staan vast in de koop- aannemingsovereenkomst. Wanneer deze afgesproken periode wordt overschreden en de bouw langer gaat duren, heeft u recht op een schadevergoeding. De schadevergoeding wordt berekend per dag dat de bouw langer gaat duren. Uiteindelijk wordt dit bedrag verrekend met de kosten die u aan de aannemer moet betalen. Om daadwerkelijk aanspraak te kunnen maken, moet u eerst de aannemer schriftelijk op de hoogte stellen van de vertraging, en zorgen dat er snel een nieuwe opleverdatum afgesproken wordt.

Wanneer de aannemer niet wil meewerken

Het kan voorkomen dat wanneer u de aannemer schriftelijk op de hoogte heb gesteld en een herinnering heb gestuurd, de aannemer niet meewerkt aan de oplevering. In deze situatie heeft u drie mogelijkheden tot een oplossing.

  1. U betaald de rekening en krijgt de sleutel, en daarna gaat u achter de financiële compensatie aan. Op deze manier kunt u wel al in de woning gaan wonen.
  2. U kunt de sleutel via een juridische procedure opeisen.
  3. Als laatste mogelijkheid kunt u de aannemer in gebreke stellen, en kan de aannemer alsnog zijn werkzaamheden afmaken en/of herstellen.

Wanneer moet er een vooroplevering plaatsvinden?

Gaat de volledige bouw zoals gepland, en loopt alles op schema? Dan is het mogelijk om ongeveer twee weken voor de officiële oplevering een vooroplevering af te spreken. Let er wel op dat dit niet verplicht is voor de aannemer. Het grote voordeel van een vooroplevering is dat mochten er problemen naar voren komen, er nog voldoende tijd is om dit op te lossen. Zo blijven er zo min mogelijk tot geen herstelwerkzaamheden over na de oplevering, en kunt u genieten van uw nieuwe woning.
U moet zich goed realiseren dat de vooroplevering niet de officiële oplevering is. Loop dan ook tijdens de oplevering de gehele woning nogmaals door en niet alleen de punten uit de vooroplevering.

Opleveringsrapport

Op de dag van de oplevering wordt het opleveringsrapport opgesteld. Hierin worden mogelijke gebreken, beschadigingen en afwijkingen in opgenomen. Alles wat er niet is opgenomen in het rapport valt niet onder de verantwoording van de aannemer, en hoeft hij dus niet te herstellen. Aan het einde van de oplevering tekent zowel u als de aannemer dit rapport.

Gebreken en de 5 procent regeling

Wanneer er tijdens de oplevering gebreken naar voren zijn gekomen, heeft de aannemer drie maanden de tijd na oplevering, om dit te herstellen. Deze regel geldt enkel wanneer u een koop/aanneemovereenkomst heeft getekend.

U kunt gebruik maken van de 5 procent regel. Dit betekent dat u bij de notaris 5 procent van de aanneemsom in een depot kunt laten storten. Op deze manier kunt u wanneer de aannemer niet zijn afspraak binnen drie maanden is nagekomen, de notaris en de aannemer een aangetekende brief sturen, waarin staat dat de werkzaamheden niet zijn afgerond. De uitbetaling van de 5 procent zal dan na verhouding worden berekend.

De dag van oplevering

Op de dag van oplevering is het verstandig om een aantal zaken mee te nemen. Denk hierbij aan de lijst met meer- en minderwerk en de voor opleverlijst indien dit heeft plaatsgevonden.

Het kan ook verstandig zijn, wanneer u niet zeker bent van uw eigen kunnen, kennis en ervaring is het verstandig om een bouwkundige in te schakelen. Veel consumenten beschikken hier niet over en laten daarom een opleveringskeuring nieuwbouw uitvoeren door een specialist.

Wanneer u zelf de oplevering doorloopt, is het verstandig om op de volgende punten te letten;

  • Controleer of alles volgens de meer of minderwerk lijst is uitgevoerd
  • Let op beschadigingen van de muren, tegels, ramen, deuren en kozijnen. Controleer alles zorgvuldig van boven tot beneden.
  • Loop alles na op eventuele vochtplekken, of er stromend water aanwezig is en of de toiletten goed werken zonder te lekken.
  • Niet alleen de binnenkant is belangrijk maar zeker ook de buitenkant verdiend een grondige inspectie. Controleer of het dak goed is en alles wat geverfd is ook goed strak erin zit
  • Neem de meterstanden op, en controleer of de stroom het overal goed doet.

Belangrijk is dat je ruim de tijd neemt om de gehele woning goed na te lopen, en laat je niet opjagen door andere, het gaat tenslotte om uw eigen woning.

Interesse of informatie

Heeft u vragen over de oplevering van een nieuwbouwwoning of wilt u weten wat voor u de financiële mogelijkheden zijn voor het bouwen van een eigen woning dan helpen wij u graag met een vrijblijvende afspraak.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 3.8 / 5. Aantal stemmen: 9

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie