Calcasa rapport: waardebepaling, taxatie en geautomatiseerd waarderapport

Met een Calcasa rapport van het gelijknamige technologiebedrijf uit Delft heeft u een taxatie en waardebepaling van uw woning die op een modelmatige en geautomatiseerde wijze tot stand komt. Het bedrijf Calcasa beschikt over een eigen database met recent verkochte woningen in de omgeving van uw eigen huis. Op basis van deze verkoopcijfers en openbare gegevens van het Kadaster over uw woning volgt een waardebepaling van uw woning.

Calcasa rapport: hoe werkt het

Een waardebepaling van Calcasa kan een goed en interessant alternatief zijn voor een traditioneel taxatierapport die door de taxateur wordt opgesteld. Een Calcasa rapport heeft een aantal voordelen doordat deze geautomatiseerd en niet door iemand van vlees en bloed is gemaakt. Wanneer u een rapport besteld, zal de waardevolle informatie vervolgens binnen een paar minuten beschikbaar zijn in uw mailbox. Door Europese regelgeving van de Mortgage Credit Directive (MCD) mag voor de financiering van een woning een geautomatiseerde taxatie worden gebruikt. Hoewel deze hypothekenrichtlijn al enige tijd geleden in Nederland is geïmplementeerd, bieden slechts enkele geldverstrekkers de mogelijkheid van een modelmatige taxatie aan. Aan de onderzijde van dit artikel staat een actueel overzicht hiervan.

Voordelen en nadelen Calcasa

De snelheid van een Calcasa waardebepaling is een groot voordeel. Doordat de kosten van een Calcasa taxatie fors lager zijn dan van een reguliere waardebepaling is het gebruik van het product snel toegenomen. De prijs voor het Calcasa taxatierapport bedraagt € 27,95 (incl. BTW). Een nadeel van Calcasa is dat niet iedere hypotheekverstrekker een modelmatige taxatie accepteert bij de aanvraag van een financiering. Bovendien kan de getaxeerde waarde soms best onbetrouwbaar zijn. De taxatiewaarde kan fors lager zijn doordat Calcasa belangrijke informatie mist of niet kan beoordelen. Een taxateur let namelijk ook op esthetische aspecten van de woning. Daarnaast let een goede taxateur op de staat van het onderhoud van de woning en verbeteringen, zoals een dakkapel en zonnepanelen, die natuurlijk een belangrijke waardevermeerdering van uw woning met zich mee kunnen brengen. Dat de taxatiewaarde van een Calcasa waardebepaling lager kan uitvallen, is dan ook een groot nadeel.

Calcasa rapport aanvragen

Gaat u binnenkort uw hypotheek oversluiten of gaat u een huis kopen, waarbij u zelf veel eigen geld inbrengt? Een Calcasa rapport aanvragen kan in veel situaties interessant zijn. Het aanvragen van het rapport wordt bij Bliss door de hypotheekadviseur geregeld. Calcasa biedt u ook de mogelijkheid om een rapport zelf online te bestellen.

Hoe kunt u een Calcasa taxatie gebruiken?

Een taxatie van Calcasa kan handig zijn voor verschillende doeleinden. Het taxatierapport kan dan ook op een aantal manieren worden gebruikt, zoals bij de onderhandeling over de waarde, financiering van de woning en evaluatie van uw huidige situatie.

 • Wanneer u aan het onderhandelen bent en een bod wenst uit te brengen op een woning, kunt u een Calcasa waarderapport gebruiken om te kijken of uw bod in de buurt komt van de actuele waarde van de woning;
 • Wanneer u een huis gaat aankopen en je gaat een deel van de woning met eigen middelen betalen, zijn er mogelijkheden om uw hypotheek af te sluiten met een Calcasa waardebepaling.
 • Wanneer u een onafhankelijke waardebepaling wilt hebben mocht u het huis verkopen. Hierdoor heeft u meer informatie voor het vaststellen van een goede vraagprijs voor uw woning.
 • Wanneer u uit elkaar gaat en u wilt de hypotheek overnemen, kan de informatie van Calcasa worden gebruikt voor de waardebepaling bij scheiding.
 • Wanneer u uw hypotheek wilt oversluiten en er is spraken van een mooie overwaarde op uw woning. Een Calcasa rapport kan in deze situatie een mooie besparing opleveren op uw oversluitkosten.

Wanneer kunt u geen Calcasa rapport gebruiken?

Een geautomatiseerde waardebepaling is niet altijd mogelijk. Hieronder staan een aantal situaties, waarbij u geen Calcasa waardebepaling kunt gebruiken. Hierdoor kan het voorkomen dat er door de geldverstrekker wordt gevraagd om een reguliere taxatie uit te voeren. Een taxatierapport van een taxateur is dan benodigd.

 • Een aanvraag met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) Bij een NHG-hypotheek is altijd een taxatie verplicht;
 • Wanneer u een appartement koopt, is het soms niet mogelijk. In deze situatie kan het voorkomen dat een Calcasa rapport niet kan worden gebruikt. Een uitzondering hierop is dat u aanvullende documenten moet aanleveren om aan te tonen dat de Vereniging van Eigenaren actief is;
 • Wanneer de afwijking tussen de koopsom van de woning en de Calcasa waarde groter is dan 20%.
 • De betrouwbaarheid van het Calcasarapport is niet voldoende. Als dit het geval is, kan de geldverstrekkers alsnog eisen dat er een reguliere taxatie wordt uitgevoerd;
 • U koopt een woning met erfpacht. Calcasa heeft moeite om informatie over het erfpachtrecht van de woning te verwerken;
 • De woning is minder dan 2 jaar oud. Bij een nieuwbouw project duurt het even voordat de eerste woningen zijn verkocht. Het ontstaan van referentiewoningen en relevante verkoopcijfers van de buurt zijn immers nog niet opgebouwd;
 • Wanneer er geen woonbestemming op de woning of een gemengde bestemming aanwezig is, kunt u geen Calcasa gebruiken;
 • Bij woningen in het hogere segment is Calcasa niet bruikbaar. De marktwaarde van de woning is hoger dan 750.000 euro (Enkele aanbieders van hypotheken hebben deze grens op 500.000 euro gezet) Calcasa heeft te weinig referentiepanden en goede taxaties blijken in dit segment gebaseerd op vakmanschap;
 • Enkele geldverstrekkers bieden de mogelijkheid van gebruik van een Calcasa rapport alleen bij hypotheek oversluiten.

Wat zijn de nadelen aan een hypotheekaanvraag met een Calcasa rapport?

Zoals we hierboven hebben besproken, zijn er een aantal nadelen van een Calcasa rapport. Even los van het feit dat het aanvragen van een hypotheek op basis van een Calcasa waardebepaling niet altijd mogelijk is, is het op dit vlak nog een nadeel om nader toe te lichten. De taxatiewaarde van een Calcasa waarderapport is meestal veel lager. Het is daarom vaak raadzaam om een goede taxateur te regelen. Gelukkig heeft Bliss dat al voor u gedaan. We beschikken namelijk over een eigen, landelijk kwaliteitsnetwerk van taxateurs. Dat een goede taxateur waardevol is, leggen we uit door de impact van een lagere taxatiewaarde te bespreken.

Als uw Calcasa waarde lager uitvalt, is dat eigenlijk heel logisch te verklaren. De taxatiewaarde is namelijk niet specifiek gebaseerd op alleen uw woning of de woning die u wilt kopen. De waarde van 25 woningen uit de buurt worden meegenomen en pakt meestal nadelig uit. Vanwege de lagere taxatie is er sprake zijn van een lagere marktwaarde. Dat zorgt voor een ‘slechtere’ marktwaardeschuldverhouding (MSV), waardoor u mogelijk meer hypotheekrente gaat betalen. Zeker wanneer u dit over de gehele looptijd van de hypotheek zou doen, is het toch vaak interessant om een taxatie te doen.

Welke geldverstrekkers accepteren Calcasa rapport?

Er zijn enkele geldverstrekkers die met een Calcasa waardebepaling uit de voeten kunnen. Wanneer u een hypotheek wilt afsluiten en een Calcasa waardebepaling gaat gebruiken, kunt u niet meer lenen dan 90% van de markt die blijkt uit het Calcasa rapport. Dat heeft te maken met de eisen van de MCD richtlijnen op een modelmatige waardebepaling en het gebruik van een marge bovenop de marktwaarde. Een NHG-hypotheek is daarnaast ook niet mogelijk bij gebruik van een taxatie op basis van Calcasa.

Op dit moment werkt nog niet iedere aanbieder van hypotheken bij de acceptatie op basis van Calcasa rapporten. De acceptatievoorwaarden en eisen van geldverstrekkers kunnen daarnaast bij het kopen van een woning, zoals een appartement strenger zijn. Belangrijk om op te merken, is dat de acceptatie altijd aan de geldverstrekkers. Deze heeft altijd het laatste woord. Soms blijkt een Calcasa taxatie toch onvoldoende informatie op te leveren voor de acceptatie van uw hypotheek. Het kan daarom mogelijk zijn dat er alsnog een ‘normaal’ taxatierapport moet worden aangeleverd. Hieronder vindt u een overzicht van geldverstrekkers die Calcasa accepteren bij een hypotheek zonder NHG voor een woonhuis.

Hulp of advies nodig bij een Calcasa rapport aanvragen?

Wilt u weten of een Calcasa rapport aanvragen voor u zinvol is? Wilt u advies of heeft u hulp nodig bij het aanvragen? Als uw aanvraag voor een financiering aan de voorwaarden hierboven voldoet, kunnen we de hypotheekaanvraag snel in gang zetten voor u. Plan snel een adviesgesprek met een adviseur van Bliss in en we bespreken voor uw persoonlijke situatie het beste is!

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 3.7 / 5. Aantal stemmen: 27

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie