Akte van verdeling

Een akte van verdeling is een belangrijk document voor een hypotheekaanvraag. De (concept) akte is benodigd wanneer jullie uit elkaar gaan en één van de partners het huis overneemt. De partner die zal vertrekken, wordt dan ontslagen van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld. In dit artikel kunt u alles lezen over de akte van verdeling, waar het precies nuttig voor is, waarom er een notaris nodig is en wat de akte van verdeling kosten bij de notaris zijn.

Introductie akte van verdeling

Heeft u en uw ex-partner samen een echtelijke woning gehad? Dan zijn wanneer u uit elkaar vaak twee mogelijkheden: het gezamenlijke koophuis wordt verkocht of de woning wordt toebedeeld aan één van de twee partners. De partner die de ander uitkoopt, zal ook de hypotheek overnemen.

In de situatie dat de woning aan één van de twee partners is toebedeeld, is degene verplicht een akte van verdeling aan te leveren bij de geldverstrekker. Dit gaat om een notariële akte. De notaris stelt de nieuwe realiteit vast, waarbij het eigendom van het huis is gewijzigd.

Als u van uw partner gaat scheiden, is er meestal een akte van de notaris benodigd. Een scheiding aanvragen zorgt in de meeste gevallen voor veel stress en gedoe. Soms komt het onverwacht en daar komen pijnlijke emoties bij kijken. Dan moet je opeens het huis uit en allerlei spullen moet worden verdeeld. Bij de verdeling van bezittingen is met name de gezamenlijke woning een belangrijk onderdeel. Door middel van een akte van verdeling kunnen de goederen die tot de gemeenschap behoorden op een goede manier worden verdeeld. Ook is het mogelijk het huis op één naam te zetten.

Wat is een akte van verdeling?

Als een notaris de akte heeft gemaakt, wordt daarmee bepaald dat het huis die eerst van jullie gezamenlijk eigendom was, wordt toebedeeld één van jullie beiden. Zodra er een krabbel is gezet, zal de notaris de akte inschrijven bij het Kadaster. Wanneer de akte is ingeschreven, staat de woning officieel nog maar op één naam.

Wanneer is het nodig?

Samen een woning hebben, zorgt ervoor dat ook de bijbehorende hypotheek door beiden moeten worden gedragen. Zodra jullie vanwege de scheiding uit elkaar zijn gegaan en één van beiden de deur achter zich dicht heeft getrokken en het huis heeft verlaten, zal degene vanzelfsprekend ook niet meer aan de lasten, zoals de hypotheek en onderhoudskosten, willen blijven meebetalen. Vaak is de hypotheek de belangrijkste kostenpost. De hypothecaire lening moet daarom dan ook op één naam worden gezet. De geldverstrekker heeft hiervoor een belangrijke eis en dat is dat de woning ook enkel op één naam staat. Door notariskosten voor de akte te maken, zorgt u ervoor dat uw ex-partner van de lasten wordt ontslagen en uit de hypotheekakte wordt geschrapt.

Een dergelijke akte om het huis te verdelen, is niet altijd nodig. Bij samenwoners en er is niets geregeld of staat de woning slechtsop één naam? Zijn jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden en het huis is niet van jullie allebei? I deze situatie is een akte meestal niet benodigd. Wanneer jullie het huis willen verkopen en er dus niemand in de woning achterblijft, hoeft u ook geen verdelingsakte door de notaris te laten opstellen. Zodra de woning is verkocht, zal de notaris de eventuele opbrengsten tussen jullie beide verdelen en is het daarmee geregeld doordat de woning is verkocht.

Waarom is dit document nodig bij de hypotheekaanvraag?

Wanneer bij een relatiebreuk één van de partners in het huis wilt blijven wonen, moet de woning aan degene worden toebedeeld.
Wettelijk gezien is om dit juridisch goed te regelen een notariële akte vereist. In de wet staat namelijk dat dit verplicht bij onroerende goederen. Een (concept) akte van verdeling zal de geldverstrekker daarom altijd opvragen bij ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid. Ook bij het kopen van een nieuw huis en zelfs als u al jaren geleden bent gescheiden, kan het voorkomen dat de aanbieder het document opvraagt. Veel ex-partners laten immers de woning onverdeeld en dat is niet mogelijk om zonder toestemming van degene de woning te bezwaren met een eventuele overbruggingshypotheek.

Waarom is een notaris nodig?

Als jullie gaan scheiden, zal er in een echtscheidingsconvenant goede afspraken staan over hoe jullie uit elkaar gaan en de verdeling van het saldo op de bankrekeningen, de auto, meubels, televisie en andere spullen gaan verdelen. Het is ook mogelijk om in het convenant met elkaar af te spreken hoe de eigen, gezamenlijke woning wordt verdeeld. Om deze gemaakte afspraken te kunnen effectueren, is er toch een notaris nodig. Met behulp van de akte van verdeling wordt het huis aan de ex-partner geleverd. Bovendien worden in het document ook afspraken gemaakt over de hypotheek die op de woning rust. Een notariële akte van verdeling is daarom vereist voor de eigendomsoverdracht van het huis. Deze belangrijke wijziging zal de notaris ook in het Kadaster laten doorvoeren. Op die manier is het voor iedereen duidelijk wat de actuele eigendomssituatie van de woning is.

Wat zijn de akte van verdeling kosten?

De kosten van een akte zijn behoorlijk verschillend van notariskantoor tot notariskantoor. Vanwege de wet op het notarisambt mogen notarissen namelijk zelf hun eigen notaristarieven bepalen. Wat u betaalt voor een akte kan hierdoor flink uit een lopen.
Van 500,- euro bij een budgetnotaris en bij een ander notariskantoor kunnen de kosten va de akte 1500,- met zich mee brengen. Let op dat er bij het opvragen van de notariskosten ook rekening wordt gehouden met bijkomende kosten en er een all-in tarief wordt afgesproken. Anders kunt u nog door aanvullende Kadasterkosten worden verrast. Aan het inschrijven van de akte van verdeling in het Kadaster zijn namelijk kosten verbonden. Door het inschakelen van adviseur bij Bliss heeft u van te voren helder wat het regelen van de akte van verdeling gaat kosten in uw specifieke situatie.

hoe lang duurt een akte van verdeling aanvragen

Een goede notaris is goud waard. Een aanvraag voor een akte hoeft zeker niet lang te duren. Kiezen voor de goedkoopste notaris kan achteraf toch duurkoop blijken te zijn. Kies daarom voor kwaliteit. Het gaat immers om grote belangen en belangrijke onderwerpen in uw leven. Dat wilt u gewoon goed geregeld hebben. Een akte kan een paar dagen tot een paar weken duren. Door de samenwerking van Bliss met een netwerk van notarissen die veel aktes opmaken, zal het proces snel en soepel verlopen.

Wie betaalt de nota voor de akte bij de notaris?

Wie de rekening van de akte van verdeling moet betalen, is niet in de wet bepaald. U en uw ex-partner zullen hierover samen goede afspraken moeten maken wie de nota van de notaris gaat betalen of hoeveel ieder van jullie van de kosten voor de verdelingsakte betaalt. Vaak worden kosten van de akte van verdeling aangemerkt als een vorm van “kosten koper”. De blijvende partner zal dan de notarisfactuur voor zijn of haar rekening nemen. De kosten van de akte worden dan niet neergelegd bij degene die vertrekt. Bij uitzondering betalen beide ex-partners allebei de helft van de notariskosten met betrekking tot de akte van verdeling.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.4 / 5. Aantal stemmen: 9

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie