Scheiding van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed is een soort tijdelijke oplossing. Indien jullie niet officieel voor de wet willen scheiden, maar niet samen onder één dak kunnen leven, is deze manier van scheiden een oplossing. Echter komt deze vorm van scheiden steeds minder voor. Dat heeft te maken met de wet. Volgens de wet ben je niet meer verplicht om tijdens het huwelijk samen te wonen. Een scheiding van tafel en bed kan alleen aangevraagd worden als jullie getrouwd zijn. Bij geregistreerd partnerschap is deze vorm van scheiden niet mogelijk.

Waarom de keuze voor scheiding van tafel en bed?

Een scheiding van tafel en bed is meer iets van vroeger, maar het komt tegenwoordig nog enkele keren voor. Vroeger vond dit plaats vanwege de geloofsovertuiging. Samen verder onder een dak ging niet meer, maar vanwege het geloof mocht er niet gescheiden worden. Tegenwoordig is dat anders en heeft het meer te maken met financiële zekerheid of samenwonen gaat echt niet meer. Scheiden van tafel en bed betekent dat jullie nog wel getrouwd zijn maar niet meer samenleven.

De vorm waarop jullie getrouwd zijn, is ook belangrijk bij een scheiding van tafel en bed. Wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, wordt dit bij deze vorm van scheiden omgezet naar huwelijkse voorwaarden. Dit betekent dat al jullie spullen, vermogens en mogelijke schulden moeten worden verdeeld. Na de scheiding van tafel en bed hebben jullie beide jullie eigen spullen en vermogens.

Scheidingsprocedure

De procedure bij scheiden van tafel en bed is ongeveer hetzelfde als die van een normale scheiding. Ondanks dat het geen officiële scheiding is, hebben jullie hierbij toch een advocaat nodig. De rechter zal uiteindelijk de scheiding van tafel en bed toewijzen als hij er van overtuigd is dat jullie huwelijk duurzaam is ontwricht.

Hebben jullie samen kinderen die nog minderjarig zijn. Dan zijn jullie verplicht om ook in dit geval een ouderschapsplan op te stellen. Daarnaast zullen jullie afspraken moeten maken en vastleggen over de verdeling van spullen, het vermogen, eventuele alimentatie en de overige afspraken die jullie samen overeenkomen. Dat is mogelijk door middel van een echtscheidingsconvenant. Voor de wet blijven jullie getrouwd, maar in de praktijk zijn jullie gescheiden.

Als de rechter jullie scheiding van tafel en bed heeft uitgesproken, moet de scheiding worden opgenomen in het het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. Houd wel goed in de gaten dat de beschikking binnen zes maanden wordt ingeschreven. Na de zes maanden komt de uitspraak te vervallen, als deze niet is ingediend.

Scheiding van tafel en bed beëindigen

De mogelijkheid om jullie hele verdere leven gescheiden van tafel en bed te blijven is mogelijk, er zit geen duur aan vast. Toch kan het zijn dat jullie uiteindelijk de scheiding definitief willen maken en het huwelijk officieel willen ontbinden. Bijvoorbeeld om met een ander te trouwen of geregistreerd partnerschap aan te gaan. Aan deze ontbinding zitten regels waar jullie je dan aan moeten houden. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om binnen 3 jaar na de scheiding van tafel en bed het huwelijk officieel te ontbinden. Het kan ook zijn dat jullie toch weer officieel getrouwd willen zijn, in dat geval kun je de rechtbank hiervan op de hoogte stellen en zullen jullie weer getrouwd zijn.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie