Onder voorbehoud van financiering

Onder voorbehoud van financiering bieden op een woning

Veilig en verantwoord een huis kopen, wensen we iedereen toe. In een verkopersmarkt en oververhitte huizenmarkt neemt de druk op huizenkopers echt flink toe. De eigenaar of makelaar kan u vragen een bod te doen zonder financieringsvoorbehoud. Wat betekent dat voor u en hoe pakt u dat onder voorbehoud van financiering bieden op een woning aan?

Aandachtspunten financieringsvoorbehoud

 • Waarom is op een woning bieden onder voorbehoud van financiering belangrijk?
 • Wat zijn de risico’s van een huis kopen zonder voorbehoud van financiering?
 • Waarom verkoopt de verkoper aan iemand zonder voorbehoud van financiering?
 • Zo koopt u een huis zonder voorbehoud van financiering
 • Kansen en mogelijkheden mét voorbehoud van financiering

1. Waarom is op een woning bieden onder voorbehoud van financiering belangrijk?

Is het verstandig te kopen zonder voorbehoud van financiering te bieden op een woning? Dat is vrijwel altijd niet het geval, maar het hangt van uw financiële positie en persoonlijke situatie af. Het is daarom van belang om te weten waarom zo’n voorbehoud belangrijk is.

Wanneer uw bod op een huis is geaccepteerd, zal meestal de verkopend makelaar een concept koopovereekomst opstellen. Koper en verkoper stellen samen een koopcontract op. In dit belangrijke document staan alle voorwaarden voor de verkoop, zoals de koopsom en belangrijke deadlines rondom de datum van stellen bankgarantie en de datum van levering). Verder staan in het contract ook ontbindende voorwaarden. Op basis van bepaalde omstandigheden kunnen deze voor een trigger zorgen, zodat de koop niet doorgaat. Het financieringsvoorbehoud is daar één voorbeeld van, in de meeste koopcontracten wordt het zelfs standaard opgenomen. Het opnemen is echter niet wettelijk verplicht. In de praktijk zien we steeds vaker dat het financieringsvoorbehoud niet wordt opgenomen.

Een financieringsvoorbehoud geeft u als koper tot een bepaalde datum (meestal 6-8 weken) de tijd om de financiering voor een bepaald bedrag rond te krijgen. Hiervoor wordt meestal de koopprijs opgenomen. Wanneer het in deze periode niet lukt om de financiering rond te krijgen, kan de koop door de koper ongedaan worden gemaakt. Zonder dat u de verkopers een forse compensatie moet betalen. Een nuttige ontsnappingsroute, om verschillende redenen. Zonder klerenscheuren kunt u van de koop afzien.

Op het moment dat u een bod doet, heeft u namelijk nog geen absolute zekerheid over de financiering van de nieuwe woning. Het verkrijgen van de gewenste hypotheek is niet altijd mogelijk. De beoordeling ligt in handen van de geldverstrekker en soms zal een aanvraag worden afgewezen. De hypotheek kunt u bijvoorbeeld niet krijgen doordat de acceptant vindt dat uw inkomen te laag is om de maandelijkse lasten van het huis te kunnen betalen. Een onverantwoorde hypotheek en overkreditering is voor een bank een doodzonde. De geldverstrekker kan ook de woning niet als onderpand voor een lening willen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld omdat het momenteel verhuurd is, op een industrieterrein is gelegen, er iets mis is met de bestemming, fundering of bouwkundige staat. Wanneer er wijzigingen in in uw persoonlijke situatie ontstaan, kunnen deze de financiering dwarsbomen. Hierbij kunt u denken aan bepaalde verplichtingen in de vorm van een lening waar u zich niet van bewust bent, maar ook verlies van werk, uit elkaar gaan, langdurige ziekte of een arbeidsongeval.

De drie dagen bedenktijd die u als koper wettelijk heeft, zijn meestal veel te kort om dit vast te stellen.

2. Wat zijn de risico’s van een huis kopen zonder voorbehoud van financiering?

Koopt u een huis zonder voorbehoud van financiering, dan gaat u een groot financieel risico aan. Als de verkoop toch niet doorgaat, kan de verkoper u namelijk alsnog aan het koopcontract houden. De wet bepaalt dat de koop dan pas ongedaan wordt gemaakt als u de verkoper compenseert voor de schade. De vergoeding die hiervoor wordt opgenomen in de koopovereenkomst bedraagt meestal 10% van de koopsom. Dat is voor iedereen een fors bedrag.

3. Waarom verkoopt de verkoper aan iemand zonder voorbehoud van financiering?

Het schrappen van deze ontbindende voorwaarde geeft de verkoper meer zekerheid over de verkoop. Vooral kopers die zeker zijn dat ze de financiering rond krijgen of eigen geld meebrengen zullen immers onder deze omstandigheden een bod uitbrengen. Mocht de koop niet doorgaan, dan krijgt de verkoper bovendien een financiële compensatie voor de opgelopen vertraging in het verkoopproces.De verkoper is er bij gebaat dat er zo veel mogelijk vertrouwen is. Degene is vaak ook bezig met de financiering van een volgende woning. In dit opzicht bestaat er op de woning een treintje van mensen die huizen aan het kopen en verkopen zijn. Hoe meer zekerheid en vertrouwen in deze ketting des te beter het is.

4. Zo koopt u een huis zonder voorbehoud van financiering

Als u de risico’s kent en u heeft inzicht in uw financiële mogelijkheden, dan kunt u besluiten om te kopen zonder financieringsvoorbehoud. Houd voor het bieden rekening met het volgende:

 • Ken uw financiële mogelijkheden. Plan een afspraak met één van onze adviseurs om alle risico’s en uw leencapaciteit in kaart te brengen.
 • Ken het koop- en financieringstraject. Zo weet u welke rechten en plichten u op welk moment heeft.
 • Beperk uw risico. Zorg dat in het koopcontract staat dat de koop afhankelijk is van de uitkomst van een bouwkundige keuring. Vraag daarnaast zo snel mogelijk een taxatierapport aan nadat uw bod is geaccepteerd. Check uw gegevens op de website van het BKR op verplichtingen en eventuele (negatieve) registraties.
 • Weet dat u 10% van de koopsom moet betalen als de koop onverhoopt niet door kan gaan.

Zorg voor een back-up

In de praktijk raden wij alleen aan te bieden zonder financieringsvoorbehoud als u de woning ook met eigen geld kunt betalen, of als er via familie of een eigen bedrijf een back-up bestaat. Met geld achter de hand kan een eventueel probleem kunnen worden opgevangen. Wanneer u niet over deze mogelijkheden beschikt, kunt u (ook door oorzaken die buiten uw eigen invloedssfeer liggen) de 10% boete verschuldigd zijn in het geval de financiering niet rond komt.

5. Kansen en mogelijkheden mét voorbehoud van financiering

Staat u helemaal buitenspel als u toch met een financieringsvoorbehoud wilt kopen? Zeker niet! Op basis van onze ervaring blijkt dat verkopers vaak toch akkoord gaan met een financieringsvoorbehoud. Hierbij is het van belang dat er voldoende vertrouwen bestaat dat de verkoop doorgaat. Door de verkoper zoveel mogelijk zekerheid te bieden, kunt u uw kansen daarom alsnog positief beïnvloeden. Cruciaal is dat de verkoper een beeld heeft van uw mogelijkheden en een goede voorbereiding:

 • Zorg voor een gunfactor bij de verkoper. Met een (oneerlijk) voordeel op de concurrentie sprint uw bod er zeker uit.
 • Eigen inbreng = lager bedrag financieringsvoorbehoud: informeer de verkoper dat uw eigen geld inbrengt bij de aankoop. Dat maakt acceptatie van een hypothecaire lening makkelijker. Het bedrag van de ontbindende voorwaarden kan hierdoor lager worden in het koopcontract.
 • Kortere termijn financieringsvoorbehoud: in plaats van 4 tot 6 weken kunt u ook een kortere termijn laten opnemen. Hoe beter u de financiering (met uw adviseur) heeft voorbereid, hoe sneller uw hypotheekaanvraag verloopt. Een goede samenwerking met een adviseur is belangrijk.
 • Verklaring hypotheekadviseur: vraag uw adviseur om schriftelijk aan de verkoper te bevestigen dat de financiering geen probleem is. Informatie over uw financiële gegoedheid vergroot de kans op acceptatie van uw bod. Voor een dergelijk verklaring zijn tegenwoordig verschillende namen in de markt bekend, zoals een hypotheekbelofte.

Meer weten over bieden op een woning?

Lees ook onze handige tips, of neem contact op met onze adviseurs voor een vrijblijvende belafspraak. We helpen u graag verder!

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 88

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie