DSCR

De DSCR is een belangrijke factor bij het aanvragen van een verhuurhypotheek. DSCR (Debt Service Coverage Ratio) geeft aan of de financiering betaald kan worden. Met een dekkingsgraad van groter dan 1 is dat mogelijk. Een verantwoorde verhuurhypotheek voldoet aan een DSCR van minimaal 1.

DSCR berekenen

Om de DSCR te kunnen berekenen, is het om te beginnen nodig om de zogenoemde ‘vrije cashflow’ te bepalen. Dit is het bedrag dat overblijft van de netto huur na aftrek van alle financieringslasten (rente en aflossing). De vrije geldstroom blijkt uit een helder overzicht van de operationele kasstromen. Hierdoor is het kasstroomoverzicht voor geldverstrekkers zeer belangrijk informatie. Goed om hierbij te benoemen dat met name startende vastgoedbeleggers vaak de exploitatiekosten vergeten en vaak alleen met de bruto huur een vastgoeddeal doorrekenen. De exploitatiekosten zijn echter altijd nodig om het pand in bezit te kunnen hebben en houden, zoals belastingen, beheer- en onderhoudskosten.

De formule om DSCR te berekenen = vrije geldstroom / financiële verplichtingen

De berekende Debt Service Coverage Ratio geeft vervolgens aan in hoeverre een onderneming of vastgoedbelegger de rente- en aflossingsverplichtingen vanuit de operationele kasstroom kan betalen. Als investeerder in een project zal men dit kengetal gebruiken om te bepalen of de aanvraag een goede en veilige deal is.

Waarom is de DSCR een belangrijk kengetal?

Als u vastgoed koopt om te verhuren of zelf (deels) te gebruiken, zullen geldverstrekkers er zeker van willen zijn dat het goed zit met de betalingscapaciteit. Door middel van deze maatstaf is voor het verstrekken inzichtelijk of men zich de maandelijkse lasten en verplichtingen kan veroorloven. Vanwege deze achtergrond wordt bij de beoordeling van een aanvraag goed gelet op deze belangrijke ratio. In de praktijk eisen de meeste aanbieders een DSCR van 1,1 1,2 of 1,3. Concreet betekent dat de vrije cashflow 10 tot 30% hoger moet zijn dan het bedrag van de financiële verplichtingen.

Wanneer de ratio namelijk groter dan 1 is, blijkt hieruit dat de vastgoedbelegger of ondernemer kan voldoen aan de rente en eventuele aflossingen tijdens de looptijd van de hypotheek.

Sommige geldverstrekkers van verhuurhypotheken accepteren een aanvraag op basis van een lagere DSCR. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om met minder huurinkomsten met behulp van de verhuur van een sociale huurwoning genoegen te nemen of juist met hogere financieringslasten een vastgoedproject te starten. Wanneer de DSCR lager dan 1 is, zult u gaan interen op uw eigen middelen. De huurinkomsten alleen zullen dan namelijk te weinig zijn om de maandelijkse rente en aflossing te kunnen betalen. Kortom, maak altijd een bewuste beslissing rondom de verhouding van de lusten en lasten van een nieuwe ontwikkeling.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 4

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie