Nieuwbouwhuis kopen en 7 veelvuldig gemaakte fouten om te voorkomen

Een nieuwbouwhuis kopen heeft een groot aantal voordelen. Uw nieuwe huis wordt met de meeste moderne technieken gebouwd en u gaat direct hoe dan ook duurzaam wonen. Waneer u kiest voor een nieuwbouwwoning zijn er wel een aantal onderwerpen om rekening mee te houden. Een bestaand huis kopen is echt anders dan voor een nieuwbouwhuis. In dit artikel leest u over zeven veel gemaakte fouten en geven we u tips hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

1. Meerwerk mee bestellen zonder inzage en onderhandeling

Wanneer u extra zaken in uw nieuwe huis wilt laten uitvoeren, zoals een dakkapel, nieuwe keuken of badkamer, is het mogelijk om de aanvulling op de standaard oplevering te vinden op de meerwerklijst. Opties die u bij de standaard uitvoering van uw nieuwbouwwoning wilt weg laten, staan op de zogenoemde minderlijst. Vaak staat zowel het meer- als het minderwerk in hetzelfde document. Het is belangrijk om beide overzichten goed te bekijken en een verstandige overweging te maken wat u wel en wat niet wenst te laten doen door de aannemer. Zelf afmaken van de woning kan juist ook heel leuk zijn. Zeker wanneer u zelf heel handig bent. Extra betalen voor sommige voorzieningen wilt u natuurlijk liever niet. Zorg ervoor dat u goed oplet bij het meerwerk van uw nieuwbouwproject. Het essentieel om de meerwerklijst voor het tekenen van de koop-aannemingsovereenkomst te kunnen bekijken en beoordelen. Op die manier weet u waar u aan toe bent en bestaat de mogelijkheid om de juiste keuze te maken en eventueel van de gelegenheid gebruik te maken om te onderhandelen over de toekomstige werkzaamheden van de aannemer voor uw nieuwe woning.

Weet goed waar u voor tekent. Alleen wanneer alles duidelijk is en u weet welke kleine lettertjes er staan, kunt u gaan tekenen. Laat u daarbij niet ophitsen door de makelaar. Regel dat alles gewenste werkzaamheden zwart op wit worden gezet met een heldere omschrijving en een duidelijke overeengekomen vergoeding.

2. Geen helderheid en goede afspraken over kosten meerwerk

De uit te voeren werkzaamheden voor meerwerk betekent extra kosten. Kosten die bovenop de kosten van de grond (koopsom) en het aan het werk zetten van de aannemer voor de standaard zaken komen (aannemingssom). Het is helaas niet altijd mogelijk om meewerk mee te financieren binnen uw hypotheek. Meefinancieren van meerwerk is namelijk afhankelijk van de acceptatie- en productvoorwaarden van de geldverstrekker. Laat u goed informeren door uw hypotheekadviseur welke eigen regels de geldverstrekkers hebben om meerwerk te financieren.

Wanneer kosten vooraf onduidelijk zijn, kunt u achteraf teleurstellingen en grote onverwachte kostenposten tegenkomen. Dat wilt u uiteraard voorkomen. Wees daarom duidelijk in uw verwachtingen en voorkomen onderdelen in de contracten waar een prijs vermeld staat met een beschrijving zoals nog nader te bepalen. Vaak afgekort met n.n.t.b. Mochten de kosten hiervan later de spuigaten uitlopen, zult u dit met behulp van eigen geld moeten financieren. Zorg voor helderheid vooraf om achteraf het betalen van meerwerk uit uw eigen portemonnee te voorkomen.

3. Geen specificatie van ‘onbenoemde ruimtes’

Wanneer u tekeningen en technische omschrijvingen van een nieuwbouwhuis leest, zult u vaak zogenoemde ‘onbenoemde ruimtes’ tegenkomen. Hierbij kunt u denken aan de zolderkamer of berging. Als u dergelijke onbenoemde ruimtes in de contractuele fase niet laten specificeren en concreet laat omschrijven, heeft u achteraf niets vastgelegd om op terug te vallen. Van zulke ruimtes heeft u daarmee geen normen en eisen afgesproken voor de oplevering ervan. Door deze werkwijze zult u mogelijk teleurgesteld worden mocht u bijvoorbeeld plannen hebben om in de toekomst de zolderkamer als slaapkamer te gebruiken. Bij de oplevering van de ruimte is namelijk niet nagedacht over de eisen rondom de hoeveelheid daglicht, isolatie, afwerkingsniveau, ventilatie, verwarming en geluidreductie. Wees verstandig en zorg ervoor om aan de hand van uw wensen en toekomstplannen met de aannemer ook de invulling van de onbenoemde ruimtes te bespreken en nader te specificeren.

4. Niet kijken tijdens de bouw

Houd uw nieuwbouwproject goed in het vizier! U betaalt natuurlijk veel geld om uw nieuwbouw huis te laten bouwen. Uiteraard wilt u waar voor uw geld en het huis krijgen hoe u dit voor ogen heeft. Voelt u zich daarom niet bezwaard om lekker te gaan kijken wanneer er wordt gebouwd. Loop regelmatig op de bouwplaats en check goed hoe de voortgang van de bouw gaat. Wanneer u doorlopend op het project zicht heeft, weet u wat er goed gaat en wat niet. Hierdoor kunt u snel en tijdig er bij zijn als bepaalde afspraken niet worden nagekomen of de uitvoering niet naar uw wens wordt verricht. Een veelvoorkomend probleem is dat stopcontacten op de verkeerde plek worden aangebracht en dat lichtpunten op de verkeerde plek worden geïnstalleerd.

5. Geen professional bij de oplevering van uw nieuwbouwhuis meenemen

Een veel gemaakte fout is verkeerde zuinigheid. Tijdens de oplevering van uw nieuwbouwwoning is het altijd nuttig om een vakman mee te nemen. Een profesinal kan namelijk goed beoordelen en de woning inspecteren op mogelijke gebreken. Het besparen op de kosten van een expert kan achteraf juist heel veel geld kosten. Een nieuwbouwwoning wordt gemiddeld met 15 gebreken opgeleverd. De kans is groot dat een vakman een goede inventarisatie zal verrichten en alle kleine dingetjes of te verrichte puntjes op de i zal vinden. Het is belangrijk dat het opleveringsrapport van uw project alle gebreken bevat, zodat de aannemer en u hieronder een handtekening kunnen zetten.

Een nieuwbouwhuis zonder gebreken is helaas een utopie. Kleine foutjes zijn natuurlijk niet leuk, maar fouten in de bouw zijn al helemaal niet wenselijk. Wanneer u een handtekening onder het opleveringsrapport zet, gaat u akkoord met de nieuwbouw zoals dit is opgeleverd inclusief de eventuele gebreken die zijn geconstateerd. Goed om op dat moment een extra ogen te hebben, die veel vaker een oplevering hebben meegemaakt dan u. Bovendien is het fijner om deze grote verantwoordelijk neer te leggen bij een echte professional met een bouwkundige achtergrond. Er is dus veel aangelegen om de oplevering te aanvaarden wanneer de lijst met geconstateerde gebreken volledig is en er een echt vakman namens u bij betrokken is geweest.

6. Nieuwbouw pas bewoonbaar na stookperiode

Zodra uw woning is opgeleverd, kunt u er niet direct gaan wonen. De muren bevatten namelijk vocht van regen tijdens de bouwperiode wat er eerst uitgestook moet worden. Pas na de zogenoemde stookperiode kunt u uw huis gaan bewonen. Vanzelfsprekend kunt u geen vloeren gaan leggen en de muren schilderen met al dit vocht in huis. Het bouwvocht zal er uitgestook moeten worden.

Let goed op dat u uw huis geleidelijk gaat opwarmen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld starten met het opstaken van het huis tot 16 graden en daarna iedere week de verwarming een graden hoger zetten tot het moment dat u de 2o graden heeft bereikt. Pas op met te snel te warm stoken. U wilt schade aan de constructie en krimpscheuren voorkomen.

7. Gebreken na de oplevering zelf betalen

Wanneer de aannemer de woning aan u heeft opgeleverd, blijft het bouwbedrijf vanwege de garantie verantwoordelijk hoe het huis inclusief eventuele gebreken is opgeleverd. Zodra het huis is opleverd, zijn de kosten voor mogelijke gebreken voor de aannemer. Betaal herstelkosten of andere vergoedingen die u betaalt in verband met gebreken daarom niet zelf. U hoeft namelijk de kosten van gebreken niet zelf te betalen wanner u deze na de oplevering pas constateert. Zelfs in het geval u hiervoor heeft getekend. U heeft namelijk recht op garantie.

Wanneer de gebreken worden geconstateerd in de eerste zes maanden na oplevering, zal de aannemer deze alsnog moeten herstellen. Na deze periode blijft de bouwer nog verantwoordelijk en aansprakelijk voor verborgen gebreken tijden een periode van nog 5 jaar. Dit zijn gebreken die u bij de overdracht van de woning niet had kunnen ontdekken. De eerste twintig jaar na oplevering is de aannemer nog aan te spreken voor ernstige gebreken, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een grote fout rondom de constructie van uw nieuwbouwhuis.

Lees meer over nieuwbouw in onze kennisbank

Zoals u in dit artikel heeft gelezen, is het kopen en financieren van een nieuwbouwwoning verschillend met een bestaand huis. In onze kennisbank kunt u veel meer informatie op doen en weet u precies waar u bij nieuwbouw mee te maken zult krijgen:

  • Alles over de koop-/aannemingsovereenkomst.
  • Wat is meerwerk en hoe u dit kunt financieren.
  • Wat u kunt doen wanneer u gebreken tegenkomt na de oplevering.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.4 / 5. Aantal stemmen: 11

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie