Einde jubelton: wat zijn de mogelijkheden?

Update: Op 8 maart 2022 heeft het kabinet besloten om de jubelton vanaf 1 januari 2023 te verlagen. De schenkingsvrijstelling eigen woning wordt verlaagd tot €27.231. De vrijstelling zal per 1 januari 2024 helemaal worden afgeschaft, zoals ook afgesproken in het coalitieakkoord.

Veel van onze relaties maken gebruik van de jubelton om hun (klein)kinderen aan een woning te helpen. Maar de eenmalig verhoogde vrijstelling voor een schenking voor de eigen woning wordt afgeschaft, blijkt uit het regeerakkoord. Hoe kunt u uw (klein)kind nog dit jaar helpen bij de aanschaf van een (toekomstige) eigen woning of aflossing van de eigenwoninghypotheek?

De belastingvrije schenking voor de eigen woning van € 105.302 (2021) en € 106.671 (2022) stond al behoorlijk tijd ter discussie. De jubelton was onder andere bedoeld om de problematiek van huizen die onder water stonden door de economische crisis op te lossen. Oppositiepartijen zijn zeer kritisch over regeerakkoord. Het is dan ook nog niet definitief dat de jubelton wordt afgeschaft.

Het sentiment in de samenleving is momenteel dat de jubelton de exorbitante stijging van de huizenprijzen heeft beïnvloed. In de huidige markt is overbieden van 10% of meer is eerder regel dan uitzondering. Hierdoor is het zonder inbreng van eigen geld vrijwel onmogelijk om een eigen huis te kopen. Veel van onze relaties maken dan ook gebruik van de jubelton om hun (klein)kinderen aan een woning te helpen.

Maar hoe lang nog is het nog mogelijk? De jubelton was met Prinsjesdag nog niet gesneuveld. In de Beslisnota is wel een opmerking gemaakt dat 1 januari 2023 de eerst mogelijke afschaffingsdatum zou kunnen zijn. In het regeerakkoord is geen datum vermeld.

Jubelton toch nog inzetten: schenken mogelijk zonder huis op het oog

Wilt u de mogelijkheid nog benutten om uw (klein)kind te helpen bij de aanschaf van een eigen woning, maar heeft uw (klein)kind nog geen woning op het oog? Dan kunt u toch al dit jaar de jubelton schenken. Let op: u moet deze schenking dan ook daadwerkelijk overboeken. Uw (klein)kind moet dan uiterlijk in 2023 een woning kopen en de schenking daarvoor gebruiken. Voor de zekerheid kunt u een ontbindende voorwaarde aan de schenking verbinden, zodat deze kan worden teruggedraaid als er binnen die periode geen woning is gekocht.

Jubelton: wat kan ik er mee?

De belastingvrije schenking mag voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Het is een misverstand dat de schenking uitsluitend gebruikt kan worden voor de aankoop van een eigen woning.

Jubelton kan gebruikt worden voor:

Wilt u schenken, maar zit uw vermogen bijvoorbeeld vast in uw woning of in een vastgoedportefeuille? Ook dan is het mogelijk om uw (klein)kind nog dit jaar te helpen bij de aanschaf van een (toekomstige) eigen woning of aflossing van een eigenwoninghypotheek.

Overwaarde eigen huis benutten

Met de huidige lage rentestand kunt u overwegen om de overwaarde op uw woning te benutten en een hypotheek op te nemen. Als de hypotheek niet meer dan 50% van de waarde van de woning bedraagt, kan deze in de meeste gevallen met een aflossingsvrije hypotheek worden verstrekt. We schreven eerder over het nut en de voordelen van deze hypotheekvorm. Let wel op dat u de rente op de hypotheek niet in aftrek kunt brengen. De schuld aan de bank is een box 3-schuld. Daar heeft u alleen een belastingvoordeel mee als u daar ook box 3-vermogen tegenover heeft staan. Er is dus geen hypotheekrenteaftrek van toepassing.

Herfinancieren vastgoedportefeuille

Heeft u een vastgoedportefeuille, maar wilt u deze niet gedeeltelijk verkopen om te kunnen schenken? Dan kunt u overwegen om een vastgoedfinanciering af te sluiten. De vastgoedportefeuille dient dan als zekerheid voor de terugbetaling van de lening. De rente op een verhuurhypotheek is nu ook relatief laag. Stijgt de rente na afloop van de rentevasteperiode, dan stijgen ook uw rentelasten. Daarnaast moet u zich realiseren dat u belegt in vastgoed met geleend geld. Dat brengt de nodige extra risico’s met zich mee. Daalt uw vastgoedportefeuille, dan moet u mogelijk verplicht (een deel van) uw vastgoedportefeuille verkopen om de vastgoedhypotheek (gedeeltelijk) af te kunnen lossen.

Eigen doelstellingen

Wanneer u besluit om te schenken, moet u wel zeker weten dat uw eigen wensen en doelstellingen niet in gevaar komen door de schenking. Nu kunt u de rentelasten van de extra eigenwoninghypotheek of vastgoedhypotheek wellicht makkelijk uit uw huidige inkomen betalen, maar als u de huidige overwaarde of vastgoedportefeuille straks nodig heeft als aanvulling op uw pensioen of om zorg te kunnen inkopen, bent u verder van huis.

Meer weten?

Bent u van plan om te schenken, raadpleeg dan ook altijd uw fiscalist of notaris. Uiteraard denkt uw adviseur ook graag met u mee. We blijven de komende maanden op de voet volgen wat er gaat gebeuren met de jubelton.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.3 / 5. Aantal stemmen: 16

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie