Bouwdepot aanvragen

Bij Bliss geven we regelmatig klanten het advies om een klushuis te kopen of juist voor nieuwbouw te gaan. Hoe kan de verbouwing en het meerwerk worden gefinancierd? Hoe kunt u daarvoor een bouwdepot aanvragen? En wat kunt u zelf voorbereiden? In dit artikel leggen we u alles uit hoe het werkt in zes simpele stappen.

Bij verschillende geldverstrekkers kunt u een bouwdepot aanvragen. Soms is het alleen mogelijk wanneer u een nieuwe hypotheek afsluit. Vaak is het ook mogelijk als u al een bestaande hypotheek heeft. Het bouwdepot kunt u zien als een soort extra onderdeel van uw hypotheek. Het is apartje potje bedoeld voor de verbouwing of om de aannemer mee aan het werk te zetten voor het bouwen van een nieuwe woning. Vanuit het bouwdepot betaalt u alle facturen die direct met de nieuwbouw of verbouwing te maken hebben.

 • 1. Maak een goed plan en een begroting van de verbouwing

  Maak om te beginnen een inschatting van het bedrag waarvoor u wilt gaan verbouwen of wat u aan meerwerk wilt laten doen (indien u een nieuwbouwwoning koopt). Dit wordt ook wel de uniforme verbouwingsspecificatie of meerwerkspecificatie (bij nieuwbouw) genoemd. In deze specificatie zet u op een rij wat u wilt laten doen en hoeveel geld u daarvoor nodig heeft. Deze specificatie kunt u als koper zelf opstellen, op basis van bijvoorbeeld offertes van aannemers en andere kluspartijen. Het is ook mogelijk om hierover advies in te winnen wanneer bijvoorbeeld de bouwkundige staat en de onderhoudsplanning wordt uitgewerkt na het uitvoeren van een bouwkundige keuring. U kunt hiervoor dit formulier gebruiken.

 • 2. Bespreek de verbouwingsspecificatie met uw adviseur

  De hypotheekadviseurs van Bliss denken graag met u mee over de mogelijkheden van het bouwdepot. Ze brengen in kaart welke geldverstrekker het best bij u past, geven advies over ‘de kleine lettertjes’ van de hypotheekakte en wat het bouwdepot voor effect heeft op uw maandlasten en inbreng van uw eigen geld. Op die manier loopt u zo min mogelijk risico wat betreft de hypotheeklasten.

 • 3. Taxatie inplannen door adviseur (of maak een afspraak met een taxateur)

  Blijkt uit het gesprek met uw adviseur dat u inderdaad een bouwdepot kunt aanvragen? Dan kunt u, bij een verbouwing, de taxateur gaan inschakelen. Ook hierbij kan Bliss u helpen. Bij Bliss helpen we bij het regelen van een goede taxatie die aansluit bij de gewenste financiering. We hebben een landelijk netwerk van  betrouwbare taxateurs, die u bij haast extra snel kunnen helpen. Met deze taxateurs hebben we afspraken gemaakt over de kosten, snelheid en kwaliteit van de dienstverlening. Bij een nieuwbouwwoning is een taxatie meestal niet benodigd. Belangrijk is wel om dit voor de zekerheid altijd even met uw eigen adviseur te overleggen.

 • 4. Taxatie van de verbouwing door taxateur

  Om te bepalen hoeveel van de verbouwing u precies in het bouwdepot kunt financieren,  gaat de geldverstrekker uit van de waarde van uw huis ná de verbouwing, ten opzichte van de waarde vóór de verbouwing. Oftewel, de marktwaarde voor verbouwing, dus de huidige staat. En de marktwaarde na verbouwing. Deze twee marktwaardes worden vastgesteld door de taxateur.  In het taxatierapport zijn deze twee waardes terug te vinden.

 • 5. Stuur de aanvraagdocumenten op

  Nu kunt u het bouwdepot aanvragen. De geldverstrekker van uw keuze beslist op basis van het taxatierapport én de verbouwingsspecificatie in hoeverre u de werkzaamheden in een bouwdepot kunt financieren. In een enkel geval wordt ook een offerte van de geplande verbouwingen opgevraagd. Deze documenten kunt u via MijnBliss uploaden, wij zorgen ervoor dat ze op tijd bij de geldverstrekker worden aangeleverd.

  De werkzaamheden en materialen moeten ervoor zorgen dat het huis meer waard wordt. Meestal voegt zo’n 70% van de verbouwing daadwerkelijk waarde toe aan de woning (het exacte percentage wordt in het taxatierapport vastgelegd). Dit gedeelte kunt u meefinancieren in uw hypotheek. De rest wat kennelijk niet waardervermeerderend is, moet u dan dus alsnog met behulp van eigen middelen betalen en stort u zelf bij in het bouwdepot. Meerwerk bij een nieuwbouwwoning is vaak wel volledig waardeverhogend.

 • 6. Beoordeling van uw hypotheekaanvraag en opening bouwdepot

  De geldverstrekker beoordeelt uw hypotheekaanvraag op basis van het complete dossier, waaronder de toegestuurde documenten. U krijgt meestal na één tot tien werkdagen een terugkoppeling over de aanvraag. Vanaf dat moment weet u zeker of en hoeveel van het bedrag u via een bouwdepot kunt meefinancieren. Bij Bliss geeft de adviseur hierop tijdens het adviestraject ook informatie, zodat u weet waar u aan toe bent voordat de aanvraag wordt ingediend. Na goedkeuring opent de geldverstrekker uw bouwdepot en ontvangt u regelmatig een overzicht van het het saldo en de rente die u over uw bouwdepot betaalt en ontvangt. De meeste geldverstrekkers bieden een online omgeving aan waar u dit overzicht kunt vinden en waar u nieuwe bonnen kunt indienen.

 • Let erop dat u het bouwdepot vaak binnen een bepaalde tijd (meestal twee jaar) moet opmaken. Geeft u toch niet het volledige bedrag aan de verbouwing? Dan wordt het bedrag wat u nog in het bouwdepot heeft staan op uw hypotheek afgelost.

  Wat kost het om een bouwdepot aan te vragen?

  Bij Bliss werken we met gunstige tarieven voor hypotheekadvies en het regelen van een bouwdepot. Het aanvragen van een bouwdepot is gratis tijdens een hypotheekaanvraag. Soms vragen geldverstrekkers administratiekosten voor het openen van een bouwdepot. Vaak ontvangt u depotrente en betaalt u dezelfde rente voor het bouwdepot. Hierdoor heeft u meestal geen kosten tijdens de eerste periode van het bouwdepot. Zodra u een eerste declaratie indient, zal deze situatie veranderen.

  Hoe duurt het aanvragen van een bouwdepot?

  Het aanvragen van een bouwdepot duurt eigenlijk even lang als een normale hypotheekaanvraag. Hoelang duurt het nu écht voor u een hypotheek met bouwdepot heeft? Hierop is in de praktijk lastig een antwoord op te geven. Alle benodigde stappen, zoals het regelen van een goede taxatie die aansluit op de financieringsaanvraag, het complete adviestraject en de inhoudelijke beoordeling van de aanvraag, samen kunnen een dag tot drie weken duren. Bij ondernemersaanvragen van een bouwdepot kan het bijvoorbeeld langer duren voordat de hypotheek rond is.

  Regels bij nieuwbouw

  Vraagt u een bouwdepot aan voor een nieuwbouwwoning? Dan werkt de aanvraag net iets anders. Lees in onze kennisbank meer over nieuwbouw en hoe een hypotheek met bouwdepot bij een nieuwbouwwoning werkt.

  Advies bouwdepot aanvragen

  Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een bouwdepot? Maak een vrijblijvende belafspraak met een van onze adviseurs. We helpen u graag met het bouwdepot aanvragen en alles wat daarbij hoort!

  Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

  Review deze pagina aub

  Klik op de sterren

  Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 5

  Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie