Huurinkomstenverklaring

Steeds meer geldverstrekkers verstrekken hypotheken aan vastgoedbeleggers en bieden de mogelijkheid om huurinkomsten mee te nemen bij de hypotheekaanvraag van een eigen woning. Door inzicht te geven op het inkomen uit verhuur, de vastgoedportefeuille en het opstellen van een huurinkomstenverklaring bieden we een cijfermatige onderbouwing van het bestendige, netto inkomen uit vastgoed. Met een goed overzicht komt een droomhuis een stap dichterbij en zijn er vaak meer mogelijkheden.

Van huur naar (netto) inkomen

Het investeren in vastgoed is in een korte periode zeer populair geworden. Veel mensen willen zelf grip hebben op de opbouw van hun pensioen of willen minder afhankelijk worden van inkomsten uit loondienst of hun onderneming. Met de komst van de verhuurhypotheek is het kopen van vastgoed om te verhuren voor een breder publiek toegankelijk geworden. Vergelijkbaar met een werkgeversverklaring voor het inkomen uit loondienst hebben geldverstrekkers ook de behoefte aan een goede onderbouwing van huurinkomsten om inzicht te krijgen in de totale inkomenspositie. Het ontvangen van bewijs hiervan is belangrijk voor een goede dossiervorming.

Waarom heb ik een verklaring nodig?

Aanvullend box-3 inkomen uit vastgoed optellen, kan ook voor de aanvrager van een hypotheek noodzakelijk zijn. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u de maximale hypotheek op basis van inkomen uit box 1 wilt vergroten, zodat het kopen van uw droomhuis wel mogelijk wordt. Als u het verhuurd vastgoed heeft gefinancierd, is het belangrijk dat u zowel de lusten als de lasten kunt aantonen. Een huurinkomstenverklaring kan in een dergelijke situatie er voor zorgen dat de werkelijke lasten van een vastgoedfinanciering kunt compenseren doordat de huurinkomsten naar netto inkomen inzichtelijk worden gemaakt. Het hebben van een maandelijkse verplichting zorgt namelijk voor een behoorlijk lagere hypotheek wanneer hier geen inkomen tegenover staat.
Bij Bliss maken we een exploitatieoverzicht en berekenen zelf het inkomen in box 3 wanneer de verhuurde panden ook in box 3 van de inkomstenbelasting vallen. Huurinkomsten mogen op basis van de verklaring volledig worden meegenomen als inkomen. Dat is zelfs het geval wanneer er geen box 1 inkomen uit (voormalige) arbeid van toepassing is.

Pand nog niet verhuurd?

In de Tijdelijke regeling Hypothecair Krediet is opgenomen dat de geldverstrekker bij het vaststellen van het zogenoemde toetsinkomen rekening houdt met de huidige vaste en bestendige inkomsten van de klant. Er kan ook rekening worden gehouden met huurinkomsten wanneer dit inkomen uit vermogen redelijkerwijs, binnen een redelijke termijn en structureel valt te verwachten. Als een pand recent is aangekocht, binnenkort na transformatie of nieuwbouw verhuurklaar beschikbaar komt, is het mogelijk om door middel van een aanvullende verklaring aan te tonen met welke toekomstig, beschikbare huurinkomsten een verantwoorde hypotheek kan worden verstrekt.

Meer weten of hulp nodig?

Voor het bepalen van het inkomen uit verhuur hebben we bij Bliss de kennis en ervaring om zelf vast te stellen welk bedrag aan inkomen er kan worden meegenomen bij de hypotheekaanvraag. De Huurinkomstenverklaring die we opstellen, geeft aan hoeveel huurinkomsten er meegenomen kan worden. Door het document toe te voegen aan het hypotheekdossier neemt de geldverstrekker dat inkomen mee bij de hypotheekaanvraag. Heeft u hulp nodig voor uw klant of wilt u zelf weten wat u mogelijkheden zijn? Plan dan een vrijblijvende belafspraak in.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 8

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie