Hypotheekakte

Wanneer u een huis koopt, vliegen de aktes u om de oren. Gelukkig stelt de notaris ze voor u op. Een van die aktes is de hypotheekakte. Als u die mag tekenen, heeft u uw droomhuis bijna binnen, want de hypotheek is al finaal akkoord!

Wat is een hypotheekakte?

Zodra u de hypotheekofferte heeft getekend, volgt de hypotheekakte. We noemen dit vaak de deftige versie van de offerte. De hypotheekakte is de definitieve overeenkomst die u met de geldverstrekker afsluit en is altijd opgesteld door een notaris. Alle bepalingen van uw hypotheek zijn in deze akte opgenomen. Behalve alle gegevens, vind u er dus ook alle definitieve afspraken in terug.

Wat staat er in een hypotheekakte?

  • Geldnemer: wie sluit er een hypotheek af? De hypotheekakte begint met het vermelden van uw persoonlijke gegevens als hypotheekgever. Ook de gegevens van uw eventuele partner of medeschuldenaar staan vermeld.
  • Geldgever: wie is de hypotheekverstrekker? Dat kan een zogenoemde institutionele investeerder zijn, zoals een bank, verzekeraar, pensioenfonds of regiepartij. Steeds vaker staan ook private investeerders in de hypotheekakte vermeld. Dat is ook bij de familiehypotheek het geval. Als hypotheeknemer kan ook een eigen onderneming betrokken zijn, bijvoorbeeld bij de hypotheek via eigen BV.
  • Het product: welk soort hypotheek heeft u afgesloten? Sommige banken bieden één soort hypotheek aan, andere hebben meerdere producten met verschillende voorwaarden.
  • Hypotheeksom: hoeveel geld gaat u lenen?
    De oorspronkelijke leensom staat vermeld in de akte. Ook de hoogte van de hypothecaire inschrijving wordt opgenomen.
  • Aflosvorm: gaat u aflossen tijdens de looptijd?
    In uw hypotheekakte staat de vorm van aflossing: gaat u lineair of annuïtair aflossen?
  • Maandlasten: wat gaat u maandelijks aflossen? Dit is afhankelijk van de aflosvorm en de looptijd.
  • Looptijd: na hoeveel jaar moet de hele som zijn terugbetaald? Meestal is de looptijd van een hypotheek 30 jaar.
  • Rente: hoeveel hypotheekrente gaat u betalen?
  • Rentevaste periode: de afgesproken tijd waarin de afgesproken rente geldt. De hoogte van de rente hangt samen met de rentevaste periode. Dit is iets anders dan de looptijd van de hypotheek.
  • Extra aflossen: informatie over vergoeding voor openbreken rentecontract en boetevrij aflossen.
  • Voorwaarden over het gebruik van het onderpand: zoals het huurbeding.
  • Eventueel staat er in uw hypotheekakte ook NHG vermeld: dit is een clausule over Nationale Hypotheek Garantie.

Nieuwe hypotheekakte bij oversluiten hypotheek

Is uw hypotheek oversluiten zinvol? Zodra u een bindend aanbod heeft ontvangen, zal er ook bij de notaris een nieuwe hypotheekakte moeten worden getekend. De notaris zal bij uw huidige geldverstrekker een aflosnota opvragen. De oude akte zal dan worden doorgehaald en de nieuwe hypotheekakte wordt door de notaris ingeschreven.

Trek de champagne maar open!

Nadat u bij de notaris bent geweest om de hypotheekakte te ondertekenen, tekent u ook de leveringsakte wanneer u een nieuwe woning heeft gekocht. Vanaf dat moment staat het huis op uw naam en bent u officieel de eigenaar. De oude akte van de vorige eigenaar wordt in het Kadaster doorgehaald en de nieuwe ondertekend en ingeschreven. De oversluiting is dan helemaal officieel. De champagne mag ontkurkt worden! Weet natuurlijk dat u voor vragen altijd terecht kunt bij Bliss. We nemen ook graag de (concept) hypotheekakte van te voren met u door. Plan een gratis belafspraak wanneer het u gelegen komt.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 33

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie