Boetevrij aflossen

U wilt gaan aflossen op uw hypotheek of juist uw huidige hypotheek oversluiten. In sommige gevallen moet u hiervoor een boete betalen, maar soms kunt u ook boetevrij aflossen. In dit artikel krijgt u informatie en uitleg over de vergoeding voor de bank bij het voortijdig openbreken van het rentecontract.

Wat is boetevrij aflossen?

Boetevrij aflossen, is het aflossen van uw hypotheek bovenop het maandelijks vastgestelde aflossingsbedrag. Het bedrag dat u boetevrij mag aflossen, is meestal een percentage van het oorspronkelijk geleende bedrag.  Meestal ligt dit ergens tussen de 10 en 20 procent.  Als u meer aflost, kan het zijn dat u een boeterente moet betalen. Door eerder uw hypotheekschuld te voldoen, loopt de bank namelijk geld uit rente mis. Een vergoeding is daarom eigenlijk wel zo eerlijk.

Benieuwd hoeveel u mag aflossen bij uw bank? U kunt gratis en vrijblijvend een overzicht opvragen van de huidige hypotheekrest en de eventuele boete door hierover contact op te nemen met uw hypotheekverstrekker. Dat kan bij de meeste in uw mijn omgeving of telefonisch via de klantenservice. Vaak ontvangt u binnen enkele werkdagen zo’n proforma aflosnota in de brievenbus of inbox.

Wanneer kunt u boetevrij aflossen?

U kunt boetevrij aflossen als er wordt voldaan aan de hypotheekvoorwaarden, of als dat blijkt uit de hypotheekakte. In de volgende gevallen is het meestal mogelijk:

  • Einde economische looptijd, oftewel aan het einde van de rentevaste periode;
  • Bij verkoop van de woning;
  • Bij executieverkoop van uw huis;
  • Wanneer uw woning wordt tenietgedaan;
  • Bij uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering;
  • Bij overlijden van uw partner;
  • Wanneer de dagrente hoger is dan uw contractrente.

Voorbeeld aflossen zonder vergoeding

U heeft een hypotheek van €400.000 geleend bij bank X op 1 januari 2010 tegen 5,5% rente voor 10 jaar vast. Er mag 10% van de hoofdsom per jaar boetevrij worden ingelost. Op 4 december 2020 wilt u €40.000 aflossen. De vergelijkbare rente is 1,8%.
Aangezien de marktrente veel lager is dan de rente die u betaalt, bent u boeterente verschuldigd. Vanwege de voorwaarde dat 10% van de hoofdsom boetevrij ingelost mag worden, hoeft u echter geen boeterente te betalen: €400.000 x 10%= €40.000. Mocht u in januari direct weer een bedrag willen aflossen, is dit ook mogelijk zonder een vergoeding te hoeven betalen. In de voorwaarden staat vrijwel altijd dat boetevrij aflossen per kalenderjaar is.

Bespreek de mogelijkheden met een adviseur

Vragen over boetevrij aflossen? Of wilt u misschien kijken of oversluiten gunstig voor u is? Voor ál uw hypotheekvragen kunt u terecht bij de adviseurs van Bliss. Die helpen u zo goed mogelijk waar nodig op basis van uw persoonlijke situatie. Laat u weten wanneer ze u kunnen bellen?

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie