Desktoptaxatie onbetrouwbaar

Bij Bliss adviseren we altijd om een onafhankelijke taxateur in te schakelen voor een fysieke taxatie van het beoogde onderpand en het bepalen van de marktwaarde van een woning. Voor het inschatten van de waarde wordt tegenwoordig ook steeds vaker een zogenoemde hybride taxatie uitgevoerd met de naam desktoptaxatie. Hierbij wordt door middel van software een rapport opstelt en de Desktop Taxateur controleert persoonlijk de uitkomst op afstand. Hierbij zijn er twee mogelijkheden: de bureauwaardering en desktopvariant.

Desktoptaxatie onbetrouwbaar

We geloven juist in de combinatie van slimme automatisering en de human touch van een fysieke taxatie. Het daadwerkelijk fysiek binnentreden om de bouwkundige aspecten te beoordelen en de correcte woonoppervlakte vast te stellen, is de basis van het vertrouwen in een waardebepaling. In onze ogen is het essentieel om de binnenzijde van het onderpand te bekijken om te kunnen komen tot een deskundige onderbouwing en oordeel van de waarde. Bij elke fysieke taxatie wordt de woning ingemeten of er nu wel of geen meetrapport beschikbaar is. Vanuit deze achtergrond zijn we ervan overtuigd dat een taxatie niet op afstand en onpersoonlijk achter een bureau kan worden uitgevoerd. Bovendien vinden we de lokale marktkennis en plaatselijke bekendheid van een taxateur een ondergewaarde factor en onmisbaar voor een betrouwbare taxatie. Het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) heeft aangegeven te zullen gaan handhaven, blijkt uit hun bevindingen (NRVT-audits Hybride Taxaties).

Door Europese regelgeving is het Calcasa rapport niet meer bruikbaar bij de aanvraag van een financiering. Hiervoor is in de plaats een Calcasa desktop taxatie gekomen. Er zijn ook andere aanbieders van Automated Valuation Model (AVM) die door middel van zelfontwikkelde geavanceerde waarderingsmodellen vol geautomatiseerde taxeren in samenwerking met een taxateur die achter zijn of haar bureau zit.

Alternatieven desktoptaxatie

Wanneer u een (zeer) grove inschatting van de waarde van een huis wilt hebben, is het mogelijk om gratis uw woning (of die van anderen) te bekijken op de website van Huispedia. De moderne makelaar Walter Living geeft ook de mogelijkheid om online gratis de waarde van elke woning te bekijken.

Wat kost Desktoptaxatie?

Een Desktop Taxatie kost meestal 95,- euro (incl. BTW). Afhankelijk van de uitgekozen geldverstrekker kan dit bedrag hoger of lager uitvallen.

Hoe werkt een desktoptaxatie?

Met een Desktop Taxatie kunt u snel een inschatting van een woning ontvangen. Na aanvraag van een Desktop Taxatie waardeert een onafhankelijke taxateur, in samenwerking met Calcasa, de woning. Binnen 4 werkuren ontvangt u het taxatierapport in uw e-mailbox.

Wanneer kan ik de desktoptaxatie gebruiken?

Wanneer u een taxatierapport nodig heeft voor uw hypotheekverstrekker en tot 90% van de waarde gefinancierd wordt. Informeer bij uw hypotheekverstrekker naar de specifieke voorwaarden voor een Desktop Taxatie.

Wie accepteert desktoptaxatie?

Geaccepteerd in de markt door hypotheekverstrekkers én NHG.

Hoe lang duurt een desktoptaxatie?

Het duurt in de praktijk vaak slechts zo’n vier uur voor het uitvoeren en controleren van een taxatie zonder dat de woning daadwerkelijk is bezocht. Een bezoek aan de woning is namelijk niet nodig. De taxateur waardeert uw woning achter zijn ‘desktop’ computer of laptop. Na ongeveer ontvangt u de uitkomst per e-mail.

Hoe lang is een Desktoptaxatie geldig?

Het hybride taxatierapport door middel van een desktoptaxatie is zes maanden geldig. Dit is hetzelfde als bij een regulier uitgebreid taxatierapport via taxatie op locatie.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie