Koopovereenkomst inschrijven in het Kadaster: wat heeft u er aan?

Een huis kopen doet u niet elke dag. Er staan grote belangen op het spel. Bovendien zijn er ook grote bedragen geld en risico’s mee gemoeid. Kortom er komt heel wat bij kijken.

Om u als koper van een nieuwe woning goed te beschermen, hebben we bij Bliss veel nuttige informatie, tips en adviezen. Een belangrijke tip is het inschrijven van de koopakte in het https://www.kadaster.nl/. Dat is altijd een verstandige beslissing vinden we bij Bliss!

Door de koopakte in te schrijven, bent u als koper namelijk wettelijk beschermd tegen een aantal situaties, die een hoop gedoe kunnen geven en kunnen gebeuren in de periode tussen het moment van het tekenen van de ‘voorlopige’ koopovereenkomst en het moment van ondertekenen van de akte van levering bij de notaris. In deze spannende periode kan er nog van alles gebeuren. Het is verstandig om u zich tegen bepaalde risico’s die in de praktijk kunnen voorkomen te beschermen.

De koopakte inschrijven, is niet verplicht, maar het is wel een slimme keuze. En vooral een veilige. Het inschrijven van de koopovereenkomst van een registergoed is beschreven in artikel 3 Burgerlijk Wetboek Boek 7.

Voor welke risico’s bent u gedekt door inschrijving van de koopovereenkomst?

Met het inschrijven van de koopakte dekt u zichzelf in tegen risico’s waaronder:

  • Een levering van de woning aan een andere koper. De woning kan niet aan iemand worden verkocht en geleverd;
  • De onderbewindstelling van de verkoper;
  • Verhuur van de woning en huurbescherming van eventuele huurders;
  • Kwalitatieve bedingen die na de inschrijving van de koopakte tot stand zijn gekomen;
  • Nieuwe beslagen die na de inschrijving worden gelegd;
  • Faillissement of surséance van betaling dan wel schuldsanering van verkoper.

Koopovereenkomst inschrijven: hoe werkt dat?

Inschrijving van de koopakte doet de notaris. Dit is in de meeste situaties dezelfde notaris die de akte van levering passeert. De notaris maakt een registerverklaring op die bij het Kadaster wordt ingeschreven. De koopovereenkomst (koopakte) wordt als bijlage toegevoegd. Bij inschrijving van de koopakte gaat u ermee akkoord dat al uw gegevens en de details van de koop openbaar worden gemaakt. Het Kadaster is immers een openbaar register. Na betaling van een kleine vergoeding zijn allerlei gegevens op te vragen, ook bijvoorbeeld wie de eigenaar van een woning is.

De koopakte inschrijven, biedt alleen bescherming als de overdracht van de woning binnen 6 maanden na de inschrijving plaatsvindt. De wettelijke periode is zo geregeld. Wanneer er een langere termijn tussen het tekenen van de koopovereenkomst en de levering van de woning zit, is het ook mogelijk voor kiezen om de koopovereenkomst de eerste of de laatste 6 maanden van de tussenliggende periode in te schrijven. Let op, de koopovereenkomst inschrijven beschermt u dus maar voor beperkte periode van zes maanden.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie