Leegwaarderatio

De waarde van een verhuurde woning in box 3 en bij het schenken of erven wordt bepaald door de WOZ-waarde en de leegwaarderatio.

Het kabinet heeft door middel van het Belastingplan 2023 met ingang van 1 januari 2023 de mogelijkheid tot belastingbesparing met behulp van van de zogenaamde leegwaarderatio beperkt. De belasting in box 3 wordt normaliter berekend over de WOZ-waarde van een woning.

Voor verhuurde woningen waarvoor huurbescherming geldt, wordt de WOZ-waarde vermenigvuldigd met een percentage. Dit percentage hangt af van de verhouding van de jaarlijkse huur tot de WOZ-waarde en loopt op van 45% tot 85%. Het kabinet heeft deze percentages gewijzigd, waarna deze kunnen oplopen van 73% naar 100%.

De leegwaarderatio is een methode om de waarde van een verhuurde woning te bepalen bij het schenken en vererven. Door de actualisering van de leegwaarderatio zal er bij het erven en/of schenken defacto meestal meer erfbelasting en schenkbelasting moeten worden betaald. De eigenaar van het pand en alle bestaande verhuurders gaan ook meer inkomstenbelasting betalen in box 3. Dat komt door een flink hogere waarde van het vastgoed.

Verhouding jaarlijkse huurprijs tot WOZ-WaardeLeegwaarderatio huidigLeegwaarderatio nieuw
Meer danMinder dan
0%1%45%73%
1%2%51%79%
2%3%56%84%
3%4%62%90%
4%5%67%95%
5%6%73%100%
6%7%78%100%
7%-85%100%

Voor de aangifte inkomstenbelasting in box 3 wordt een correctie gemaakt op de WOZ-waarde wanneer de woning wordt verhuurd en huurdersbescherming van toepassing is. Deze vermindering vind plaats met behulp van de leegwaarderatio. De waarde van de woning wordt daarbij gesteld op een percentage van de WOZ-waarde, waarbij de waarde gekoppeld is aan de hoogte van de huur.

De leegwaarderatio is niet van toepassing bij:

  • vakantiewoningen;
  • niet-woningen.

Vanaf 1 januari 2023 zijn ook tijdelijk verhuurde woningen uitgesloten van het benutten van de leegwaarderatio. Daarnaast moet bij verhuur aan familie, zoals zoon of dochter voortaan worden uitgegaan van het hoogste percentage in de tabel. Dat is in het 100% van de WOZ-waarde.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie