Nieuwe hypotheek aanvragen na uw scheiding: extra documenten nodig

Wanneer u een nieuwe hypotheek gaat aanvragen, zijn er veel verschillende documenten, die u moet aanleveren voor de beoordeling van uw hypotheek en om te bepalen hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Als u eerder bent gescheiden, vraagt de geldverstrekker vaak nog een aantal extra documenten bij u op. Deze extra documenten hebben te maken met uw scheiding. Bent u in het verleden gescheiden? In dit artikel leest u welke documenten u kunt verzamelen voor de hypotheek aanvraag na een scheiding.

Uw scheiding aanvragen

Ligt u momenteel in scheiding of overweegt u om uit elkaar te gaan? Bezoek dan de pagina van Q Scheidingsadviseurs over online scheiden Wanneer u eerder bent gescheiden, is het belangrijk om dit aan te geven als u een hypotheek gaan aanvragen. Dat is ook het geval als u ooit uit elkaar ben gegaan en het geregistreerd partnerschap heeft beëindigd. Het is belangrijk dat u dit laat weten, aangezien het gevolgen heeft bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Wat moet u allemaal laten weten?

Alimentatie

Aan uw hypotheekadviseur laat u weten dat u eerder bent gescheiden en wanneer u alimentatie ontvangt of betaalt aan uw partner geeft u dit ook aan. In beide situaties kan het gevolgen hebben voor het hypotheektraject. Er is wel een verschil tussen de alimentatie voor de partners en kinderen. Bent u vóór 1 juli 1994 gescheiden en heeft u geen afspraken gemaakt over de duur van de alimentatie? Dan duurt de alimentatie automatisch levenslang. Wanneer u na deze datum de scheiding heeft geregeld, duur de alimentatie twaalf jaar in het geval uw kinderen heeft. Dat is ook van toepassing wanneer u geen kinderen heeft en het huwelijk meer dan vijf jaar lang is geweest. Wanneer u minder dan vijf bij elkaar bent geweest en u heeft geen kinderen gekregen, is de alimentatieplicht korter. De duur van de alimentatie is dan even lang als het huwelijk heeft geduurd.

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie ontvangen of betalen, betekent niet dat dit door de geldverstrekker wordt gezien als inkomen. Het bedrag aan kinderalimentatie kan dan ook niet worden gebruikt voor de hypotheek. De alimentatie is namelijk bedoeld voor uw kinderen. Het bedrag zal geen enkele gevolgen hebben op de hoeveelheid hypotheek die u kunt krijgen. Wanneer u zelf kinderalimentatie afdraagt, heeft dit geen invloed op uw maximale hypotheek.

Partneralimentatie

Partneralimentatie ontvangen, heeft juist wél positief effect op uw hypotheek. Dat hoeft niet voor iedereen altijd zo te zijn. De aanbieder van de hypotheek kan dit inkomen niet meenemen bij het toetsinkomen, aangezien het geen duurzaam en stabiel karakter heeft. Het is immers zo dat de alimentatie die de partner ontvangt, zoals hierboven is beschreven, voor velen van beperkte duur is. De ex-partner ontvangt niet voor de rest van het leven de partneralimentatie. Bovendien kan het ook gebeuren dat uw ex komt te overlijden of vanwege werkloosheid de alimentatie niet meer kan opbrengen. Als u partneralimentatie betaalt, kan het zo zijn dat bepaalde geldverstrekkers er rekening mee houden en dat de hypotheek minder wordt. Het bedrag wordt dan als verplichting van uw inkomen afgetrokken. Niet alleen is het belangrijk om de bedrag aan alimentatie door te geven, ook zult u een aantal extra documenten moeten aanleveren. Hieronder nemen we deze documenten met u door.

Het echtscheidingsconvenant

Het volledige echtscheidingsconvenant zult u moeten aanleveren bij het aanvragen van uw hypotheek. Dit document is een contract, waarin alle afspraken tussen u en uw ex-partner staan over de scheiding. Het aanleveren van een kopie van het convenant is belangrijk, aangezien in het document allerlei onderwerpen staat die gaan over uw eventuele hypotheek, zoals vermogen, schulden, bezittingen en kinderen. In het echtscheidingsconvenant staan ook de bedragen die te maken hebben met de partneralimentatie en kinderalimentatie.

Heeft u nog geen hulp ontvangen bij het opstellen van uw echtscheidingsconvenant? Vanuit Q Scheidingsadviseurs helpen we u graag met het bieden van advies en ondersteuning rondom de scheiding en bij Bliss Hypotheekadviseurs de hypotheek. De geldverstrekker neemt niet alleen genoegen met dit document.

Het vonnis van uw scheiding

Als de scheiding is uitgesproken, doet de rechter ook een uitspraak over de afspraken die u beiden heeft gemaakt in het echtscheidingsconvenant. De naam van deze uitspraak van de rechtbank is het vonnis. In dit vonnis neemt de rechter op een formele wijze alle gemaakte afspraak door met een verwijzingen naar het echtscheidingsconvenant. Om deze reden wilt de geldverstrekker dan ook graag zien om op die manier meer helderheid te hebben over de afspraken die zijn gemaakt over de scheiding.

Inschrijving van uw echtscheiding

Wanneer u een hypotheek gaat aanvragen, heeft u ook nog een bewijs nodig om aan te tonen dat uw scheiding is ingeschreven. Zodra u uit elkaar gaat, wordt de scheiding ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente. Pas dan is de scheiding officieel geregeld. Een dergelijk bewijs van de inschrijving bij de burgerlijke stand is een document, die u nodig heeft bij het aanvragen van de hypothecaire lening.

Akte van verdeling: woont uw ex-partner of u nog in uw oude koopwoning

Als u of uw ex-partner nog in de oude woning woont, heeft u een zogenoemde akte van verdeling nodig. Dit is een document die u kunt aanvragen bij uw notaris. Een notaris is opgeleid om deze officiële, notariële akte op te stellen en zal deze inschrijven bij het Kadaster. Dit document is bevestiging dat na de scheiding een van de twee ex-partner in de woning zal blijven wonen en volledig eigenaar is geworden van de woning. Het is belangrijk om deze formele bevestiging als notariële te laten opstellen na uw scheiding. Wanneer u dit niet doet, blijft de ex-partner die er niet meer woont ook eigenaar van de woning.

Bewaar de documenten van uw scheiding goed

Hoewel u wellicht al jaren geleden uit elkaar bent gegaan, is het niet mogelijk om zonder bovenstaande documenten een nieuwe hypotheek aan te vragen. Een aantal documenten zijn belangrijk om rekening mee te houden. Goed om het vonnis van de rechter en het echtscheidingsconvenant te bewaren en niet te vergeten. Let ook op de inschrijving van de scheiding en de akte van verdeling. Pas na het aanleveren van deze documenten kunt u uw droomwoning laten financieren!

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie