Hypotheekrente 10 jaar vast of 20 jaar rentevaste periode?

Zal ik de hypotheekrente voor 10 jaar vastzetten? Toch voor een hypotheekrente van 20 jaar gaan? Twijfelt u ook zoals veel andere mensen om te kiezen voor een 10 of 20 jaar rentevaste periode? Momenteel staan de hypotheekrente tarieven erg gunstig en historisch gezien lager dan ooit te voren. Het is natuurlijk enorm interessant om hier ook optimaal van te profiteren. Hierbij kan het verstandig zijn om de hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten en te kiezen voor een langere rentevaste periode.

Het is belangrijk om u hierover goed te laten adviseren en te informeren over de mogelijkheden op basis van uw wensen en persoonlijke situatie. Een hypotheekadviseur van Bliss helpt u daarbij. De snelheid van het aflossen van de hypotheek is net als uw netto maandlasten een belangrijke factor om mee te nemen. Gaat u kiezen voor een hypotheekrente van 10 jaar of 20 jaar vast?

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 06-22081803

Vaste hypotheekrente van 10 of 20 jaar: Wat is slim en verstandig?

Niemand beschikt over een ‘glazen bol’ en kan in de toekomst kijken. Hierdoor is het onduidelijk of de hypotheekrente op termijn verder zal dalen, gelijkt blijft of weer gaat stijgen. We kunnen daarom niet met zekerheid stellen of dit echt de laagste hypotheekrente is die u zou kunnen krijgen en het is dan ook een uitdaging om te vertellen wat het meest slim en verstandig is om te doen. Hoe lang verwacht u in de woning te blijven wonen? Is een maximale hypotheek belangrijk voor u? Wat wilt u lenen ten opzicht van uw inkomen? Wat zijn uw verwachtingen over wat de hypotheekrente gaat doen en wat vindt u zelf belangrijk? Wilt u zekerheid over de hoogte van uw maandlasten? Dan past het langer vastzetten van de rente mogelijk beter bij u.

Een hypotheekrente met een langere rentevaste periode betekent dat u wel een hoger rentetarief gaat betalen ten opzichte van een kortere rentevaste periode. Pas aan het einde van de rentevaste periode weet u pas of u een verstandige beslissing heeft genomen. Gaat u voor zekerheid, dan is de hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten de beste optie. Maar u betaalt hier wel een hogere prijs voor. Hoe langer u de hypotheekrente namelijk wilt vastzetten, hoe hoger de rente is die u betaalt.

Voordelen hypotheekrente 10 of 20 jaar vastzetten

Het langer vastzetten van de hypotheekrente heeft een aantal voordelen:

  • Zekerheid: Het vastzetten van uw hypotheek geeft u zekerheid. U weet precies wat uw maandlasten voor de hypotheek zijn tijdens de looptijd van de gekozen rentevaste periode.
  • Rentestijging: Bij vastzetten van de hypotheek kiest u voor een vaste rente voor een bepaalde periode. Wanneer de hypotheekrente tijdens deze periode stijgt, heeft dit geen invloed op uw maandlasten. Uw hypotheekrente staat immers vast.

Nadelen van de hypotheekrente 10 of 20 jaar vastzetten

De hypotheekrente voor 10 of 20 jaar vastzetten heeft aan de ander kant ook een aantal nadelen:

  • Rentedaling: Bij vastzetten hypotheek kies je voor een vaste rente voor een bepaalde vooraf vastgestelde periode. Daalt de rente in deze periode dan profiteer je hier niet van mee. Jouw maandlasten dalen niet, maar blijven gelijk.
  • Rentevast periode: Hypotheekrente vastzetten heeft als nadeel dat hoe langer de rentevaste periode wordt, hoe hoger de rente is die je betaalt.

Als u momenteel over weinig eigen geld beschikt en vrijwel de maximale hypotheek wat voor u mogelijk is, gaat lenen dan is het vaak verstandiger om voor meer zekerheid te gaan en de hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten. Wanneer de hypotheek dan snel omhoog gaat, betekent dit voor u dat u hier geen last van heeft. Mocht u een daling in inkomen verwachten of weet u niet goed wat u in de toekomst gaat verdien, is het slim en beter om te kiezen voor zekerheid. Op die manier heeft u voor de komende jaren stabiele maandlasten en weet u precies hoe hoog dit zal zijn. Aan de andere kant betekent vastzetten dan u hier niet gemakkelijk vanaf kan mochten de hypotheekrentes over een aantal jaar toch verder gaan dalen. Bij het openbreken van het contract betaalt u mogelijke een oversluitboete. De boeterente wordt alleen in rekening gebracht mocht u uw hypotheek oversluiten naar een andere rentevaste periode of een andere aanbieder van hypotheken.

Hypotheekrente vastzetten en advies op maat

Zoals u heeft gelezen, is het geen gemakkelijke keuze om de rente voor 10 jaar of 20 jaar vast te zetten. Belangrijk daarom om u te laten bijstaan door een goede hypotheekadviseur. Bliss is u graag van dienst bij het kiezen van de juiste hypotheekrente voor u en helpt graag bij onafhankelijk hypotheek berekenen. We zijn een onafhankelijk kwaliteitsnetwerk en zetten graag alle voors en tegen voor u uit een samen met alle risico’s, tarieven en (product) voorwaarden, waardoor u op basis van de juiste informatie een goede beslissing kan gaan maken. Bij ons advies op maat nemen we uiteraard uw wensen, persoonlijke situatie en foto van uw toekomst mee. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak om kennis te maken met Bliss.

Afspraak maken

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie