Hoe kan ik mijn vastgoedportefeuille uitbreiden?

De huurinkomsten van een eerste beleggingspand smaken vaak naar meer en het zelf direct investeren in vastgoed is eigenlijk geen rocket science. Veel startende vastgoedbeleggers kiezen ervoor om na de aankoop van hun eerste beleggingspand de vastgoedportefeuille uit te breiden. Maar welke stappen kunt u hiervoor zetten? Hoe kunt u uw vastgoedportefeuille uitbreiden? Is het bijvoorbeeld mogelijk om een vastgoedportefeuille op elk moment uit te breiden? Er zijn verschillende mogelijkheden.

Uitbouwen van uw portefeuille begint met een plan

Het is belangrijk om regelmatig te kijken naar uw wensen en (financiële) doelen om te beoordelen of uw huidige portefeuille van investeringsobjecten hier nog op aansluit. Gaat alles volgens de gekozen strategie en wilt u meer rendement uit uw geld halen? Dan is het uitbreiden van uw vastgoedportefeuille een goed idee. Wij leggen u uit welke mogelijkheden er zijn en welke stappen u kunt nemen.

De definitie van een vastgoedportefeuille

Een vastgoedportefeuille is een benaming voor een verzameling van beleggingspanden. Vanaf welke hoeveelheid u van een vastgoedportefeuille spreekt is niet wettelijk vastgesteld en verschilt vaak per financieringspartij. De meeste hypotheekverstrekkers spreken van een portefeuille wanneer u meer dan twee beleggingspanden in bezit heeft. Heeft u op dit moment één beleggingspand? Ook dan is het mogelijk om eenvoudig uit te breiden. De aankoop van een eerste beleggingspand is namelijk in de meeste gevallen de grootste uitdaging. Om te kunnen uitbreiden, heeft u de volgende mogelijkheden:

Herfinanciering huidig beleggingspand

De eerste mogelijkheid om een volgend beleggingspand aan te kopen is door uw huidige beleggingspand te herfinancieren. Wanneer de marktwaarde ervan is gestegen of als u waarde aan het pand heeft toegevoegd, is de kans aanwezig dat u geld in de stenen heeft vastzitten. Door middel van het herfinancieren van het vastgoed kunt ervoor dat u uw vermogen gaat opnemen, zodat u dit kunt herinvesteren. Een bekende investeringsstrategie is de zogenoemde BRRRR methode.

Stappenplan herfinancieren beleggingspand

Bepaal wat de waarde is van uw beleggingspand in verhuurde staat. Deze waarde in verhuurde staat laat u vaststellen door een taxateur. Bij Bliss zetten we graag de taxatie voor u in gang en laten we deze aansluiten met de gewenste financiering. we met een inschatting. Van de marktwaarde kunt u tot 90% herfinancieren. Wanneer uw woning bijvoorbeeld is getaxeerd op 300.000,- euro, kunt u een herfinanciering krijgen van maximaal 270.000,- euro. Belangrijk hierbij is om oog te hebben voor bepaalde gebruikte kengetallen, zoals DSCR en ICR.

Er blijft op dat moment nog een bedrag open staan van €40.000,-. Het restant van 20% dient te worden gefinancierd vanuit eigen geld.

Let op: Het is ook mogelijk dat er nog een hypotheekschuld op het beleggingspand zit. In dit geval wordt de schuld van de waarde afgetrokken (bijvoorbeeld: €200.000,- – €20.000,- hypotheekschuld = €180.000,-) . Het bedrag dat vervolgens na aflossing van de restschuld overblijft noemen we de overwaarde en kunt u gebruiken voor eigen inleg van een nieuw beleggingspand kopen. Ook dit wordt een herfinanciering tot maximaal 80% (bijvoorbeeld: 80% van €180.000,- = €144.000,-). De rest kunt u aanvullen met een verhuurhypotheek.

Overwaarde opnemen eigen woning

De tweede mogelijkheid is het gebruiken van de overwaarde op uw woning. Het bedrag uit de overwaarde kunt u benutten om te investeren in een nieuw beleggingspand. Dit lijkt erg op bovenstaande manier (de herfinanciering van een beleggingspand). Het verschil zit hem in de financiering. Bij overwaarde is het belangrijk dat het bedrag dat vrij komt hoog genoeg is om een tweede woning als beleggingspand te kopen. Wanneer u voldoende overwaarde voor een volledige financiering heeft, hoeft u alleen maar de hypotheek van uw eigen woning te verhogen. Bij Bliss ondersteunen we u graag om de mogelijkheden in kaart te brengen. Plan hiervoor een vrijblijvende belafspraak in met een van onze overwaarde experts.

Vastgoedfinanciering van nieuwe aankoop

Wanneer u niet voldoende overwaarde op uw huidige woning of bestaande beleggingspand heeft , kunt u ervoor kiezen om het deels aan te vullen met spaargeld of om te financieren met een verhuurhypotheek (ook wel buy-to-let-financiering of vastgoedhypotheek). Bij het investeren in vastgoed ontstaan er ook vaak strategische samenwerkingsverbanden die verhuurd onroerend goed aankopen of vastgoed aankopen met als doel om te verhuren. Dat kan met behulp van een joint venture structuur, zoals vanuit een gezamenlijke vastgoed CV.

Wilt u meer informatie over het uitbreiden van uw persoonlijke of zakelijke vastgoedportefeuille? Wij ondersteunen u graag bij het doorpakken met het beleggen in vastgoed. Neem vandaag nog contact met ons op via 085-0470222.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 16

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie