Overgangsrecht hypotheek

Vanaf 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek strenger geworden. Om recht op hypotheekrenteaftrek te hebben, moet u de hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflossen. Dat is voor alle nieuwe eigenwoningschulden het geval. Heeft u voor deze datum van 1 januari 2013 al een hypotheek gehad? Dan valt die mogelijk onder het zogenoemde overgangsrecht.

Wat is overgangsrecht?

Overgangsrecht is in het leven geroepen om de overgang van de oude naar de nieuwe regels over hypotheekrenteaftrek eerlijk te laten verlopen. De nieuwe regels die vanaf 1 januari 2013 van kracht zijn, schrijven voor dat u alleen recht heeft op hypotheekrenteaftrek als u de hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflost. Maar wat als u nu daarvoor al een aflossingsvrije hypotheek had? Dan valt die onder het overgangsrecht. Dit betekent dat u ook met deze aflossingsvrije hypotheek nog recht heeft op hypotheekrenteaftrek.

Wanneer u op 31 december 2012 al een hypotheek had, dan kunt u voor het bedrag van deze hypotheek de oude regels laten gelden en bent u niet verplicht om annuïtair of lineair af te lossen voor dat deel. Alleen als u een hogere hypotheek afsluit dan u eerder had (bijvoorbeeld omdat u nieuwe woning duurder is dan uw oude huis), zijn voor dat hogere hypotheek deel de nieuwe regels van toepassing.

Wanneer valt uw hypotheek onder het overgangsrecht?

  • Als u op 31 december 2012 een huis met een hypotheek had, die u gebruikt als hoofdverblijf.
  • Bij het oversluiten van uw bestaande hypotheek (gesloten voor 31 december 2012). Het overgangsrecht geldt dan voor het bedrag van de hypotheek op 31 december 2012, tenzij u erna een aflossing hebt gedaan.

Hoe maakt u er gebruik van?

Het gebruik maken van het overgangsrecht is beste gemakkelijk. Bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting levert u ook de aangifte Inkomstenbelasting 2012 aan. Hierop staat namelijk dat u in 2012 een eigenwoningschuld (hypotheek) had op 31 december 2012 en wat daar de hoogte van was. Hiermee laat u zien dat u recht heeft op overgangsrecht.

Overgangsrecht bij verhuizing

Hoe zit het dan met overgangsrecht bij een verhuizing? Als u verhuist, verandert uw hypotheek toch ook? U lost uw oude hypotheek namelijk af door de verkoop van uw huis. Dit klopt. Toch kunt u toch nog gebruik maken van het overgangsrecht. Dit kan door een jaar na de verkoop van uw oude huis, een nieuw huis te kopen en een hypotheek af te sluiten.

Stel dat u dus ergens in 2022 uw oude huis verkoopt en de hypotheek aflost, zorg er dan voor dat u voor 31 december 2023 een nieuwe woning heeft. Dan hoeft u niet binnen 30 jaar annuïtair of lineair af te lossen, maar heeft u wel hypotheekrenteaftrek. Op deze manier kunt u uw oude hypotheek meenemen onder het overgangsrecht. Wanneer u een duurdere woning koopt en een hogere hypotheek afsluit, geldt voor de nieuwe eigenwoningschuld, het deel wat u extra nodig heeft, geen overgangsrecht.

Wanneer u gaat verhuizen en u wilt uw oude hypotheek meenemen (van vóór 2013), dan kunt u gebruik blijven maken van het overgangsrecht. U moet dan wel in het lopende kalenderjaar of het daaropvolgende jaar een nieuwe hypotheek afsluiten.

Overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek

Het overgangsrecht is vooral interessant voor mensen met een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek. Door het overgangsrecht blijven ze recht hebben op de hypotheekrenteaftrek. Bij een verhuizing hanteren veel hypotheekverstrekkers echter wel de regel dat de nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet hoger dan 50 procent van de marktwaarde mag zijn, ook al had men eerder een hoger aflossingsvrij deel. Het waarde uit het taxatierapport is hierbij leidend.

Tot wanneer kunt u van het overgangsrecht gebruik van maken?

U kunt tot en met 2044 gebruik maken van deze overgangsregeling. Tenminste, als u dus al een hypotheek had op 31 december 2012. Vanaf 2045 moet iedereen kiezen voor een hypotheek die annuïtair of lineair wordt afgelost. Dat duurt dus nog wel even. Dit betekent niet dat u in de tussentijd niet kunt oversluiten. Ook dan blijf u in de overgangsregeling, maar betaalt u wel minder rente door te kiezen voor een andere geldgever.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie