Hypotheek afsluiten met inkomen in Dirhams (AED)

Woont u in Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en wilt u een eigenwoninghypotheek of verhuurhypotheek in Nederland aanvragen? Dan loopt u bij veel banken tegen het feit aan dat u geen inkomen in Euro heeft, maar in buitenlandse valuta, namelijk Dirhams (AED), wordt uitbetaald.

Een hypotheek met inkomen vanuit de Emiraten, zoals Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah afsluiten in Nederland behoort echter wel tot de mogelijkheden. Voor zowel de aankoop van een tweede woning (pied-à-terre) als een eigen woning wanneer u wenst terug te keren vanuit Azië naar Nederland kunnen we u begeleiden en ondersteunen bij de financiering.

Mortgage credit directive (MCD)

Met ingang van 2016 is de Mortgage credit directive ingevoerd in Europa. De belofte van deze richtijn was dat er een Europese markt en hierdoor meer concurrentie / keuzevrijheid voor consumenten zou komen. Door de invoering van deze Europese richtlijn zijn banken, verzekeraars en andere aanbieders van hypothecaire lening echter terughoudend met het verstrekken van hypotheken aan consumenten met een ander inkomen dan Euro’s. Nederlanders in het buitenland die hun inkomen vanuit de Emiraten in de lokale valuta AED genieten, ondervinden hier hinder van, aangezien er beperkte keuze is en men niet bij iedere geldverstrekker welkom is.

Verscherpt cliëntonderzoek EU Hoogrisicolanden

De Europese Commissie heeft met ingang van 16 maart 2023 de lijst met hoogrisicolanden aangepast. Er zijn vijf landen toegevoegd, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, waartoe onder meer Dubai en Abu Dhabi behoren. De Zeven Emiraten liggen tussen Saoedi-Arabië en Oman grenzen. Het landenrisico is een van de belangrijke risicofactoren in het Wwft-cliëntonderzoek. Op grond van artikel 8 lid 1, b Wwft moet een Wwft-instelling altijd verscherpt cliëntenonderzoek doen wanneer de cliënt in een land woont of gevestigd is dat door de Europese Commissie is aangewezen als hoogrisicoland. Daarnaast gelden specifieke onderzoeksmaatregelen in geval van transacties met deze landen op grond van artikel 9 lid 1 Wwft. Officieel treedt de nieuwe verordening in werking op 16 maart 2023. De Verenigde Arabische Emiraten is nieuw sinds januari 2022.

Europese Commissie: Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/410 van de Commissie van 19 december 2022 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1675, Publicatieblad van de Europese Unie 24 februari 2023

Mocht u een eerste of volgende beleggingspand willen financieren, kunnen we u helpen met het afsluiten van een passende verhuurhypotheek. We begeleiden zowel startende als ervaren vastgoedbeleggers.

Geen ruime keuze: aantal geldverstrekkers zeer beperkt

Onder voorwaarden kunt u in Nederland een huis voor primaire bewoning, tweede woning of beleggingspand kopen met een inkomen in Dirhams (AED). Dergelijke hypotheekaanvragen zijn altijd op basis van maatwerk. Een hypotheek in Nederland afsluiten met inkomen uit de Emiraten, is bij de meeste geldverstrekkers onmogelijk.

Voorwaarden expat in het buitenland

Naast de voorspelbare voorwaarden dat u dient te beschikken over een duurzaam inkomen zijn er concrete voorwaarden te verbinden aan een hypotheekaanvraag:

  • In ieder geval één van de aanvragers dient te beschikken over een Nederlands paspoort;
  • Er is een inkomensgrens van minimaal € 60.000 voor de hoofdaanvrager;
  • Het inkomen dient vast te zijn en afkomstig uit loondienst. Ondernemers in het buitenland kunnen wij meestal niet financieren;
  • De huur- of hypotheeklasten in het woonland dienen aangetoond te kunnen worden.

Woon- en werkland de Emiraten of Nederland?

Het maakt voor de financiering ook uit waar u gaat wonen of waar u momenteel woont. Heeft u bijvoorbeeld plannen om duurzaam naar Nederland terug te keren of wenst u juist een tweede woning in Nederland aan te houden. Afhankelijk van uw wensen en persoonlijke situatie bijvoorbeeld remigratie naar Nederland adviseren wij een passende hypotheek en zoeken een bijbehorende geldverstrekker.

Financiering van panden in Nederland met inkomen in VAE-Dirham

Bij Bliss bemiddelen we uitsluitend hypotheken voor onderpanden in het gehele Koninkrijk der Nederlanden (en dus ook op Curaçao). We kunnen u ondersteunen bij de financiering van uw nieuwe woning, beleggingspanden of bedrijfpand. Mocht u over een woning of vastgoedportefeuille beschikken, kunnen we een hypotheek vestigen op uw woning in Nederland of eventuele beleggingspanden voor bijvoorbeeld de aankoop van een tweede woning in Dubai of de andere Emiraten. Ook in deze situatie is het mogelijk om inkomen in de lokale valuta te hebben. Wanneer u in Dubai een huis wilt kopen, kunnen wij u niet helpen met een lokale financiering van een bank uit de Emiraten. We kunnen u wel doorverwijzen binnen ons zakelijke netwerk.

Tweede woning overdrachtsbelasting

Wanneer u in 2023 een tweede woning (naast uw woning in Abu Dhabi of Dubai) wilt aankopen, is het van belang om rekening te houden met een tarief van 10,4% voor de overdrachtsbelasting. Het tarief voor een eerste woning, bijvoorbeeld na terugkeer vanuit de Emiraten, is in de meeste situaties 2%, tenzij u gebruik kunt maken van de zogenoemde startersvrijstelling.

Notarisservice

Om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van de hypotheekofferte zal er een hypotheekakte moeten worden getekend. Vanwege uw drukke bestaan en reisschema kan het wellicht beter zijn om niet meerdere keren richting Nederland te hoeven vliegen en mogelijk is het zelf niet nodig afhankelijk van de beschikbaarheid om een lokale volmacht te tekenen. In de opstartfase van de hypotheekaanvraag kunnen we u begeleiden met het inplannen van een notarisafspraak, zodat u slechts éénmalig een volmacht hoeft te ondertekenen. De notaris is op 20 reisminuten vanaf de luchthaven Schiphol gevestigd, waardoor dit goed te combineren is. Bij Bliss begeleiden we u ook in dit deel van het proces en we proberen onze werkwijze zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Vertel ons uw verhaal

Heeft u vragen u wilt u meer informatie ontvangen over het aanvragen van een hypotheek met inkomen uit Dubai in Dirhams?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we plannen een belafspraak of videobellen sessie met behulp van Teams, Zoom of Google Meet in.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 34

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie