Wat is lijfrente?

Een lijfrente is een belegging, verzekering of bankspaarproduct, waarmee u een aanvullend inkomen kunt opbouwen door te sparen of beleggen. Het is een inkomensvoorziening dat leidt tot een uitkering die iemand periodiek, bijvoorbeeld maandelijks, ontvangt als aanvulling op de AOW of het pensioen.

Waarom een lijfrente?

U betaalt voor deze verzekering een bepaalde periode premie, of stort eenmalig geld op een rekening. Aan het einde van de looptijd van de lijfrenteverzekering of lijfrenterekening koopt u met het dan beschikbare bedrag een lijfrente-uitkering aan (of u stelt de uitkering uit). Deze uitkering kan dienen als aanvulling op uw inkomen; bijvoorbeeld uw AOW-uitkering of het pensioen van uw werkgever. U kunt onder voorwaarden de uitkering ook gebruiken om eerder te stoppen met werken. Een lijfrente kunt u beschouwen als een pensioenregeling die u zelf regelt.

Er zijn drie redenen die het afsluiten van een lijfrente aantrekkelijk maken:

  • Pensioen aanvullen
  • Het geld staat vast
  • Fiscaal vriendelijk product

Pensioen aanvullen

Het afsluiten van een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening is vooral interessant als u een pensioengat heeft of als u een aanvullend pensioen op wil bouwen. Het kan verstandig zijn om te anticiperen op het wegvallen of versoberen van de inkomensvoorzieningen die de overheid binnen de zogenoemde eerste pijler beschikbaar heeft. Veel particulieren verwachten dat de AOW in de toekomst niet meer bestaat. Vanuit deze achtergrond kan het verstand zijn om zelf meer regie te nemen bij het opbouwen van een pensioen en appeltje voor de dorst.

De norm voor een goed pensioen was in het verleden meestal gesteld op 70% van het laatstverdiende loon. De meeste mensen halen dit inmiddels niet meer en dan is er sprake van een pensioengat.
U bouwt minder pensioen op als:

  • Uw werkgever geen of slechts een beperkte pensioenopbouw biedt.
  • U een auto van de zaak heeft (over de fiscale bijtelling bouwt u geen pensioen op).
  • U relatief hoge variabele loonbestanddelen heeft waarover geen pensioen wordt opgebouwd (bijvoorbeeld overwerk, prestatieafhankelijke beloningen of ploegentoeslag).
  • U in het geval van een echtscheiding een deel van het opgebouwde pensioen aan uw ex-partner moet afstaan.
  • U langdurig verblijft in het buitenland.
  • U regelmatig van werkgever bent veranderd.

Uw geld staat vast

Zoals hierboven beschreven legt u periodiek geld in voor uw lijfrenteproduct. Bijvoorbeeld met een eenmalige of regelmatige storting, of een maandelijkse premie. Het vermogen dat u hiermee opbouwt kunt u niet tussentijds opnemen. Veel mensen zien dat als een voordeel. U kunt namelijk niet in de verleiding komen om het geld tussentijds op te nemen.

Lijfrente en de belasting – fiscaal voordeel: aftrekbaarheid inleg

Het opbouwen van een aanvullend inkomen met een lijfrenteproduct kan fiscaal voordelig zijn. U mag de premie of de inleg namelijk, onder bepaalde voorwaarden, voor de inkomstenbelasting in box 1 in mindering brengen. Daar staat tegenover dat u over de uitkering van de lijfrente wel inkomstenbelasting moet betalen. Uw inkomen valt dan vaak in een lagere belastingschaal, waardoor u uiteindelijk minder belasting betaalt. Onder de huidige wetgeving maken de zogenoemde jaarruimte en reserveringsruimte het mogelijk of en in welke mate de betaalde inleg op een lijfrenteverzekering, lijfrentebankspaarrekening of lijfrentebeleggingsrecht als persoonlijke verplichting kan worden afgetrokken.

Hoe werkt de lijfrente-uitkering?

Als de lijfrenteverzekering of lijfrenterekening tot uitkering komt, vaak op of rond de pensioenleeftijd, dan kunt u met dit bedrag een periodieke uitkering aankopen: een direct ingaande lijfrente. Er wordt dan periodiek een bedrag op uw rekening gestort als aanvulling op uw inkomen. Een direct ingaande lijfrente hoeft u niet per se af te sluiten bij dezelfde aanbieder waar u het vermogen heeft opgebouwd. U kunt kiezen voor de partij die de hoogste uitkering biedt. U kunt er ook voor kiezen om de uitkering uit te stellen, bijvoorbeeld omdat u het geld op dat moment (nog) niet nodig heeft.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 18

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie