Verbouwing meefinancieren: wel of niet in de hypotheek doen?

Waarschijnlijk heeft u een bepaald beeld van hoe uw droomhuis eruit moet zien. De kans dat u een woning op de huizenmarkt vindt die aan al uw eisen voldoet is vrij klein. De kans dat er een woning tussen zit die voor een groot deel overeenkomt en na een verbouwing geheel is veel groter. Kopen en verbouwen is dan de oplossing. Maar de vraag hoe gaat u dat dan financieren spookt hoog waarschijnlijk door uw hoofd. In dit artikel proberen we hier zo goed mogelijk over te informeren.

Meefinancieren van de verbouwing

De koopsom van de woning en de kosten van de verbouwing zijn twee losse delen. Om de kosten van de verbouwing te kunnen laten meefinancieren in de hypotheek moet het voldoen aan een waardevermeerdering. Dit wil zeggen dat na de verbouwing de waarde van de woning omhoog gaat, en bij verkoop dus meer oplevert dan waar u het nu voor heeft gekocht. Om te kunnen bepalen hoeveel u kunt laten meefinancieren voor de verbouwing, wordt de waarde van de woning na verbouwen als grondbeginsel genomen. Deze waarde wordt door een taxateur vastgelegd in een taxatierapport. Aan de hand van dit rapport zal de geldverstrekker beslissen of de verbouwing volledig gefinancierd kan worden of niet.

De waardestijging van de woning heeft wel te maken met het type verbouwing. Er zijn twee soorten verbouwingen:

Waardevaste verbouwing uitvoeren

Waardevaste verbouwingen zijn verbouwingen die er voor zorgen dat er meer ruimte beschikbaar komt in de woning. Hierbij moet u denken aan een uitbouw, dakkapel of een serre. Bij waardevaste verbouwingen is het over het algemeen zo dat de kosten die u uitgeeft aan meer ruimte, de waarde van de woning laat stijgen met het bedrag wat u erin heeft geïnvesteerd. Stel de dakkapel die u laat plaatsen kost € 10.000,- dan stijgt de waarde van de woning met € 10.000,-. Deze vormen van verbouwen, zijn vaak volledig mee te financieren in de hypotheek.

Smaakgevoelige verbouwing uitvoeren

Smaakgevoelige verbouwingen zijn wat persoonlijker. Dit heeft te maken met verbouwingen die niet iedereen even ‘mooi’ zal vinden. Denk bij deze verbouwingen aan een keuken, badkamer of toilet. Wat u heel erg mooi zult vinden, kan voor andere een doorn in het oog vinden. Bij deze verbouwingen kan het zijn dat u maar 65% kunt laten meefinancieren in de hypotheek. Het overige deel zult u dan uit eigen middelen moeten financieren. Een optie is om een deel toch te financieren door middel van een consumptief krediet of een leningdeel van de hypotheek die in box 3 zal vallen. Hierdoor zal dit extra deel aan financiering niet fiscaal aftrekbaar zijn.

Verbouwing wel of niet uitstellen

Het advies is om de kosten voor de verbouwing direct mee te financieren in de hypotheek. Het bedrag voor de verbouwing wordt dan in een bouwdepot gestort. Uiteraard moet dit wel financieel haalbaar zijn. Het uitstellen van de verbouwing kan er voor zorgen dat de verbouwing in de toekomst niet door kan gaan of misschien de koop wel niet.

Sinds 2018 zijn de regels van financieren strenger geworden. Zo mag u nog maar 100% van de waarde van de woning lenen. Bijkomende kosten zullen dan vanuit eigen geld gefinancierd moeten worden. Echter is er een uitzondering op deze regel. Verbouwingen of aanpassingen aan de woning die energiebesparend zijn, zorgen ervoor dat u geen 100% maar 106% van de woningwaarde met verbouwing mag lenen.

Direct verbouwen of toch nog wachten

Uiteindelijk bepaald u zelf of u direct wil gaan verbouwen of toch nog even wil wachten. Omdat u misschien niet beschikt over het eigen geld voor de financiering. Door een taxatie weet u de waarde van de woning voor en na de verbouwing. In de praktijk is het zo dat hoe langer u wacht met verbouwen hoe meer eigen geld u nodig zult hebben om de verbouwing te bekostigen.

Interesse?

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het verhogen van uw hypotheek, zodat u kunt gaan verbouwen dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 4

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie