Huis verkopen en terughuren van familie of anderen

Een huis verkopen en terughuren, is een interessante optie voor mensen die willen blijven wonen en tegelijkertijd hun geld uit de stenen willen halen. Dat geld wat momenteel ‘vast zit’, kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden afhankelijk van de persoonlijke situatie en omstandigheden. Ouders die willen blijven wonen en het huis terughuren van kinderen, maar wel hun pensioen willen aanvullen of een deel van hun vermogen alvast met een ‘warme hand’ willen overdragen. Of een moeder die met haar kinderen wilt blijven genieten van de huidige woonomgeving. In dit artikel zetten we uit een welke mogelijkheden er zijn om een woning te verkopen en die terug te huren van familie of anderen.

In 8 stappen een huis verkopen en terughuren

Stap 1. Strategie & financieel plan

Stap 2. Oriëntatie

Stap 3. Koopcontract & huurovereenkomst

Stap 4. Taxatierapport

Stap 5. Financiering & Fiscaal

Stap 6. Risico’s & verzekeringen

Stap 7. Acceptatie

Stap 8. Notaris

Waarom

In de praktijk merken we steeds meer dat er een behoefte is om van eigendom van een huis (koopwoning) naar de huur van de eigen woning te gaan. Doordat er veel verschillende mogelijkheden zijn en er meerdere partijen bij betrokken zijn, is het van belang om eerst te kijken welke doelstelling(en) er zijn bij de degene(n) die de woning in het bezit hebben.

 • Overwaarde verzilveren
 • Vermogen overdragen
 • Financiële problemen van kinderen oplossen
 • Pensioen inkomen aanvullen
 • Bij scheiding kunnen blijven wonen
 • Zekerheid overwaarde en budget volgende woning
 • Met zekerheid over verkoop kunnen wachten op oplevering nieuwbouwwoning

Terughuren na scheiding

Gewoon lekker blijven wonen, is voor u of eventuele kinderen ook erg prettig. Bij een relatiebreuk of scheiding is het meestal verstandig om snel rust te hebben en te weten of u in de woning kunt blijven wonen na de scheiding. Uit elkaar gaan, is te vergelijken met een rouwproces. Het beste is om de scheiding te verwerken in een stabiele woonomgeving. Het terughuren van een ex-partner is meestal geen interessante optie. Het huren van uw ex betekent namelijk dat u meer met hem of haar te maken blijft houden. In ons netwerk hebben we betrouwbare, private partijen waar mee we u in contact kunnen brengen.

Aandachtspunten huis verkopen en terughuren

 • Vraag hulp van een adviseur
 • Wensen en doelstellingen: past huren wel bij u?
 • Begin met een financieel plan
 • Wie koopt de woning?
 • Wie is de toekomstige verhuurder?
 • Afspraken maken en goed schriftelijk vastleggen

Huis verkopen en terughuren van kind

Een huis verkopen aan uw kind(eren) kan een interessante manier zijn om het bezit binnen de familie te houden. Met uw kinderen wilt u een persoonlijke band hebben en blijven houden. Als u de woning van uw zoon of dochter gaat huren, is het belangrijk om verwachtingen van iedereen op elkaar af te stemmen. Het huren en verhuren is een zakelijke aangelegenheid. Een veelgemaakte fout is om geen goede afspraken te maken. Ook wanneer u van familie huurt, is het belangrijk om een huurcontract op te stellen. Dat voorkomt eventueel gedoe achteraf.

Verkopen en terughuren van vreemden

Een misvatting bij velen is dat men het huis aan de bank kan verkopen en dat iemand dan erin kan blijven wonen. De meeste geldverstrekkers hebben helemaal geen interesse in uw woning op zich zelf. De woning vormt wel het onderpand om u de hypothecaire lening te kunnen verstrekken. Het verdienmodel van de bank is de maandelijkse rente.

De woning huren van een bedrijf, opkoper of particuliere vastgoedbelegger komt steeds vaker voor doordat de sale and leaseback constructie in het bijzonder en het investeren in vastgoed in het algemeen in de afgelopen jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen.

Voordelen huis verkopen en terughuren

Door de overwaarde op uw uw huis te verzilveren, komt er geld vrij. Het geld kan worden gebruikt voor leuke dingen of het aanvullen van uw pensioen. In de woning kunnen blijven is uiteraard een groot voordeel. U kunt in uw eigen huis blijven wonen. De zekerheid om wat te kunnen huren, is in een markt van weinig of soms geen huurwoningen, heel veel waard.
Een andere bijkomstigheid is dat de woning ‘voor de markt uit’ en ‘buiten Funda om’ kan worden verkocht. Doordat u uw woning off the market aanbied, heeft dit het voordeel dat uw woning niet op internet hoeft te worden gezet. U bespaart mogelijk makelaarskosten voor de bemiddeling, foto’s en woningadvertentie.
Het voordeel van huren is dat u verschillende belastingen niet meer hoeft te betalen en flexibel bent. Huren betekent ook dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over het onderhoud en een eventuele waardevermindering van de woning. Het is een goed idee om ons artikel Huis kopen of huren? Alle voordelen en nadelen eens rustig door te lezen.

Nadelen huis verkopen en terughuren

Uw woning verkopen aan de hoogste bieder kan mogelijk veel meer geld opbrengen. De vraag is daarom of het kunnen blijven wonen voldoende opweegt ten opzichte van de lagere opbrengst. Aan de andere kant brengt verhuizen ook kosten met zich mee. Vaak heeft u momenteel lagere woonlasten doordat er in de afgelopen jaar op de hypotheek is afgelost. Een hogere huur betalen, kan daarom een flinke tegenvaller zijn. Als u de woning verkoopt, heeft u geen eigen huis meer. Het huren van het huis kan anders aanvoelen doordat u niet meer de officiële eigenaar bent. Wanneer uw geld op is, heeft u geen eigen huis en geen kapitaal meer, maar wel hogere woonlasten. Als de nieuwe eigenaar met een verzoek van dringend eigen gebruik komt, zult u de woning moeten verlaten. Gelukkig hebben we in Nederland goede huurdersbescherming en kan u als huurder niet zo maar uit de woning worden gezet. Het is wel van belang om oog te hebben voor de zakelijke belangen van de nieuwe eigenaar en de risico’s die hier eventueel uit kunnen vloeien.

Huis verkopen en terugkopen

Mocht u de optie willen openhouden om de woning weer in bezit te kunnen krijgen, is het opnemen van de mogelijkheid om de woning teruggeleverd te krijgen een goed idee. Mogelijk is uw leven dan in rustiger vaarwater mocht er op dit moment bijvoorbeeld sprake zijn van een relatiebreuk, scheiding of plotselinge, financiële problemen in uw onderneming of persoonlijke leefomgeving.In bijvoorbeeld de huurovereenkomst is het mogelijk om een clausule op te nemen om de woning te kunnen terugkopen.

Even sparren over uw persoonlijke situatie?

Benieuwd of het verkopen en terughuren voor uw persoonlijke situatie interessant is? Plan vrijblijvend en kosteloos een belafspraak in om te bespreken hoe dit voor u een goede keuze kan zijn.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.4 / 5. Aantal stemmen: 21

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie